Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci - Sto let "bazilike miru"

Gostovanje razstave v Pragi

Cerkev Sv. Janeza Nepomuka v Pragi

Tolminski muzej je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Pragi, Grajsko stražo (Hradní stráž) in Vojaškim zgodovinskim inštitutom v Pragi (Vojenský historický ústav Praha) organiziral gostovanje razstave o izjemnem kulturnem spomeniku v Posočju, Javorci, kraju evropskega spomina, v Pragi na Češkem. Avtorica razstave je mag. Damjana Fortunat Černilogar, za likovno podobo panojev je poskrbela Urška Vrtovec.

Razstava, s katero je Tolminski muzej po prvi predstavitvi v domači hiši leta 2016 gostoval še v Vojnozgodovinskem muzeju na Dunaju, Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici in na Magistratu Občine Beljak, je od 28. junija do 20. septembra 2018 na ogled v vojaški cerkvi sv. Janeza Nepomuka v Pragi (Vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého, Hradčany).

Na pobudo veleposlanika Republike Slovenije v Pragi, mag. Leona Marca, je razstava o Javorci umeščena v cerkev sv. Janeza Nepomuka iz 18. stoletja, ki je bila 1. maja 2002 odprta za javnost kot kraj molitve za padle vojake ter mir v svetu. Tudi spominska cerkev v Javorci je posvečena padlim vojakom ne glede na njihov izvor in kulturo, predstavlja poziv k miru in spravi ter kot  edinstven primer secesijske arhitekture priča o združevalni moči umetniškega ustvarjanja in dela za skupnost.

Zaradi pomembne vloge, ki jo Javorca ima v zgodovini in kulturi Evrope, ji je Evropska unija v evropskem letu kulturne dediščine spomladi 2018 podelila Znak evropske dediščine. 

Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1.1., 1.11. in 25.12.
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS