Poletna muzejska noč

O zgodovini spodnjega perila

Modna revija spodnjega perila

Tolminski muzej se vsakoletni slovenski muzejski akciji Poletna muzejska noč pridružuje že od samega začetka. Poleg brezplačnega obiska muzejskih razstav vedno ponudimo še dodaten program, s katerim skušamo na zabaven in poletno sproščen način predstaviti aktualne muzejske vsebine.
Tema letošnje Poletne muzejske noči je bila povezana z vsebino gostujoče občasne razstave Druga koža, ki predstavlja zgodovino in razvoj spodnjega perila. Okrog 500 obiskovalcev je o teh skritih, a nedvomno zelo pomembnih kosih oblačil v soboto zvečer zagotovo slišalo marsikaj zanimivega. Razlagam avtorice razstave Nastje Dejak so lahko prisluhnili na dveh javnih vodenjih po razstavi. Otroci in tudi odrasli so se lahko pridružili kateri izmed delavnic in se preizkusili v izdelovanju domačega mila, kvačkanju, šivanju na starem šivalnem stroju, povijanju dojenčkov po starem — s posebnimi povoji, lahko so tudi pomerili repliko steznika, krinoline, hlač razpočnic ali drugega kosa starinskega spodnjega perila. Višek večera pa je bila zagotovo modna revija spodnjega perila, ki jo je v sodelovanju z etnologinjo Tolminskega muzeja pripravila skupina zagnanih domačinov, katerih gonilna sila je že leta Tadej Šavli iz Tolmina. V vlogi manekenov so se, oblečeni v staromodno spodnje perilo, pogumno podali na modno pisto. Ob zabavnih, a tudi poučnih razlagah so obiskovalcem odkrivali in predstavili tiste kose oblačil, ki jih javno običajno ne razkazujemo.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS