Knjige za ljubitelje arheologije

O novejših arheoloških raziskavah na Mostu na Soči

-

Pri Inštitutu za arheologijo ZRC SAZU so izšle tri obsežne publikacije, ki osvetljujejo najnovejša dognanja o starodavnem Mostu na Soči. Vsaka od njih bralcu ponuja svojevrsten vpogled v način življenja in mišljenja nekdanjih naseljencev, skupaj pa ustvarjajo celovitejšo podobo enega najpomembnejših prazgodovinskih najdišč v Evropi.

Prva z naslovom Most na Soči: Gradbeni izvidi in najdbe je izšla že leta 2016. Avtorja Drago Svoljšak in Janez Dular v njej predstavljata urbanistično zasnovo naselja, ki se je razkrila skozi arheološka izkopavanja ob koncu minulega stoletja. Druga knjiga iz leta 2018 prinaša Razprave, ki sta jih uredila Janez Dular in Sneža Tecco Hvala; več avtorjev s svojimi prispevki osvetljuje različna področja nekdanjega življenja na Mostu na Soči in umešča najdišče v širši kulturnozgodovinski okvir. Zadnja knjiga v nizu je izšla lani, pod njo pa se podpisuje naš arheolog Miha Mlinar. Javnosti podrobno predstavlja najnovejše arheološke raziskave na levem bregu Idrijce in zanimive najdbe s tamkajšnje nekropole.

Nova odkritja arheologov zgolj pritrjujejo prepričanju Tomaža Rutarja, nekdanjega župnika pri Sv. Luciji (Most na Soči), ki je že pred poldrugim stoletjem zapisal, da se tu "nahajajo znamenite stvari, prihodnjost bode pokazala." Ugotovitve, ki jih prinašajo knjige Inštituta za arheologijo, pa počasi sestavljajo zanimivo sliko kraja, ki sodi med najpomembnejša središča halštatske kulture v evropskem prostoru.

Vse tri knjige so na voljo v trgovini Tolminskega muzeja.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS