Kristus Kralj

Razstava limoških križev v Narodnem muzeju Slovenije

Križani iz Breginja

V Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi v Ljubljani 8. februarja 2022 odpirajo manjšo razstavo, pri kateri sodeluje tudi Tolminski muzej. Razstava z naslovom Kristus Kralj predstavlja t. im. limoške križe. Gre za tip križev, kakršne so izdelovali v delavnicah v kraju Limoges na jugozahodu Francije, od tam pa so se v začetku 13. stoletja hitro razširili in postali priljubljeni po vsej Evropi. K temu je poleg kakovostne izdelave zagotovo pripomogla tudi lokacija delavnic, saj mesto Limoges leži ob znani romarski poti, ki vodi od Pariza do Santiaga de Compostela.

Na Slovenskem poznamo štiri primerke križev, ki tipsko ustrezajo limoškim. Najstarejši je križ s križanim iz Lokve na Krasu (iz konca 12. ali začetka 13. stoletja). Primerki iz Vrzdenca pri Horjulu, Kopra in Breginja so likovno skoraj enaki, le da so brez križa, umeščamo pa jih v prvo polovico 13. stoletja. Domneva se, da je tovrstnih križev na našem ozemlju še več, zlasti v zasebni lasti.

Tolminski muzej je za razstavo prispeval križanega iz Breginja. Gre za arheološko najdbo, bronasto figurico križanega, ki je bila, pod vplivom limoških mojstrov, v 13. stoletju najverjetneje izdelana v kateri od domačih delavnic.

 

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
Facebook
Youtube
RSS