Čevlji za praznik in vsakdan

Obutvena dediščina na Slovenskem
03.06.2022 - 31.10.2022

Čevlji za različne dejavnosti

V Tolminskem muzeju je čez poletje na ogled razstava, ki pobliže predstavlja zgodovino obutve na Slovenskem. Razstavo smo pripravili v sodelovanju s Tržiškim muzejem, ki že več desetletij proučuje slovensko čevljarsko in obutveno dediščino.

Obutev je imela od nekdaj poseben pomen. Je več kot modni dodatek. V okoljih, kjer je podnebje dopuščalo, je bila poleg nakita in pokrivanja genitalij edino oblačilo, ki ga je človek nosil. Je odraz podnebja in okolja, a tudi kulture, v kateri človek živi. Je tudi kazalnik življenjskega standarda, posebnih življenjskih okoliščin in individualnosti.

Na razstavi predstavljamo raznovrstna obuvala iz zbirke Tolminskega muzeja. Na ogled so lokalne različice cokel in žakov, pa čižme, visoki usnjeni škornji in tudi športna, elegantna, modna ter nekatera posebna obuvala današnjih in minulih dni. Skupaj s Tržiškim muzejem, ki je prispeval zgodovinski pregled razvoja obutve, vas vabimo na zabavno in privlačno spoznavanje tega vsakdanjega, a pogosto prezrtega elementa kulturne dediščine.

Avtorja razstave sta dr. Bojan Knific in Karla Kofol.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
Facebook
Youtube
RSS