Clara Lapanja: Slike na steklo

07.02.2020 - 31.05.2020

Pod furlanskim portikom

V Tolminskem muzeju je na ogled mednarodna likovna razstava zamejske avtorice slovenskih korenin Clare Lapanja. Njen oče je bil s Slapa ob Idrijci, mama iz Roč na Tolminskem, sama pa večji del svojega življenja živi v Huminu (Gemona del Friuli).

Clara je amaterska slikarka, ki se posveča slikanju na steklo. S to zahtevno slikarsko tehniko se je začela ukvarjati po letu 1986, ko ji je stric Bogomil podaril knjigo Naivni slikarji Nebojše Tomaševića. Že pred tem je ustvarjala v drugih tehnikah, a ni našla pravega osebnega izraznega jezika. Slikanje z oljnimi barvami na steklo pa ji je omogočilo, da je združila risbo in žive barve, ki na transparentni površini njenih slik žarijo s posebno intenzivnostjo.

V njenih delih izstopata dva avtorsko najbolj prepoznavna motiva: panorama domačega mesta Humin in mačka, ki je po njenih besedah vedno portret resnične živali. Pogosto upodablja tudi sorodnike in kraje, od koder prihajata njena starša in kamor se tudi sama vedno rada vrača.

Razstavo spremlja barvni katalog z nekaj reprodukcijami slik in krajšim tekstom o avtorici in njenem delu, ki ga je spisala kustosinja razstave Nataša Kovšca.

Clara Lapanja, razstavni katalog / catalogo della mostra
V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS