Makete gospodarskih objektov in risbe posoških mostov

20.06.2020 - 19.10.2020

Most v Dolenji Trebuši

Franc Gruden iz Dolenje Trebuše, avtor razstavljenih maket in risb, je bil mož številnih talentov. Po izobrazbi je bil strojnik. Bil je tudi izumitelj, v zadnjih letih svojega življenja pa se je posvečal predvsem literarnemu in likovnemu ustvarjanju. Kot velikega poznavalca tehnike in ljubitelja narave so ga pri likovnem ustvarjanju navdihovali predvsem mostovi. Zanimalo ga je vse, od konstrukcije in gradnje do simboličnega pomena mostov. Kljub napredujoči parkinsonovi bolezni je s fotoaparatom vztrajno dokumentiral številne posoške mostove in jih nato s tušem prenašal na papir. Izdeloval je tudi makete gospodarskih objektov, značilnih za trebuške doline. Z vztrajnostjo in trmo je kljuboval bolezni ter tako do smrti leta 2012 ustvaril okrog 100 risb mostov, s tehnično natančnostjo pa izdelal verne kopije Oblakovega kozolca, Čarjevega mlina, žage na Kazonu, betonskega mostu preko Idrijce ter še nekaterih objektov.

Risbe mostov in makete so na razstavi v Tolminskem muzeju kot celota predstavljene prvič. Prinašajo nam vpogled v bogato tehniško dediščino posoškega prostora in obenem pričajo, da je moč z zaupanjem, trdno voljo in vztrajnostjo kljubovati in duhovno nadvladati tudi najhujše življenjske preizkušnje.    

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju

Od 1.7. do 31.8. poletni urnik:

Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 10h - 18h
sobota, nedelja, prazniki: 14h - 18h
ponedeljek zaprto
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS