Nemške kostnice med Sočo in Piavo

12.06.2020 - 30.09.2020

Z razstave

Na Mestnem trgu v Tolminu je na ogled razstava Tolminskega muzeja, ki nam z besedo in sliko predstavi nemško kostnico pri Tolminu in sorodne objekte na italijanskem ozemlju. Gre za monumentalne zgradbe, postavljene v spomin nemškim žrtvam na jugozahodni fronti v času prve svetovne vojne. Nemško združenje za oskrbo vojnih grobov (VDK) je namreč v 30. letih 20. stoletja sprejelo odločitev, da se ob Soči, Tilmentu in Piavi zgradi kostnice, kamor se prenesejo posmrtni ostanki nemških vojakov s številnih vojaških pokopališč. V območju nekdanje fronte je tako zraslo pet kostnic, le ena se danes nahaja na slovenskem ozemlju. Vse v oblikovnem smislu sledijo ideji "totenburgov", ki jo je pod okriljem VDK uresničeval arhitekt Robert Tischler.

Razstavo sta vsebinsko zasnovala avtorja mag. Damjana Fortunat Černilogar in dr. Moreno Baccichet, za oblikovno podobo pa je poskrbela Annalisa Marini. Mednarodno sodelovanje avtorjev je z razstavo na svojstven način povezalo prostor, ki je v času nastajanja kostnic pripadal isti državi, Italiji.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS