Častni stol

Častni stol iz cerkve Sv. Duha v Javorci

Ko je v soški dolini divjala prva svetovna vojna, je leta 1916 v odmaknjeni dolini Tolminke rasla preprosta lesena cerkev. Gradili so jo vojaki  3. gorske brigade 15. avstro-ogrskega korpusa. Komaj osem mesecev po začetku gradnje so jo 1. novembra 1916 posvetili Sv. Duhu in številnim padlim soborcem. Ta skromna secesijska cerkvica v Javorci predstavlja enega najlepših in najbolj plemenitih spomenikov prve svetovne vojne v Posočju, kar potrjuje tudi Znak evropske dediščine, ki ji je bil podeljen leta 2018.

Cerkvica je zasnovana po načrtih dunajskega umetnika Remigiusa Geylinga (1878-1974), ki je bil v tistih burnih časih kot vojak nastanjen v zalednem taboru v bližnjem Pologu in je vsa dela tudi skrbno nadzoroval. Po njegovih zamislih je bila poleg zunanje podobe izdelana tudi vsa notranja oprema in dekoracija v cerkvi. V originalni izvedbi se je večina tega ohranila vse do danes.

Pred prvo vrsto klopi v cerkvi so postavljeni trije umetelno izdelani častni stoli. Prototip zanje je maja 1916 po Geylingovem načrtu izdelal tirolski rezbar, v vojaški suknji pa topničar Anton Perathoner iz Grödna. Izdelan je iz lesa tise, medtem ko so bili kasneje častni stoli narejeni iz hrastovega lesa z bližnje planine Govnjač.  

Prototip stolov je bil skupaj z maketo cerkve razstavljen leta 1917 na veliki vojni razstavi v dunajskem Praterju. Ob obeleževanju stoletnice gradnje cerkve v Javorci se je ta nemi pričevalec vojne plemenitosti in ustvarjalnosti spet vrnil v Posočje. Od leta 2016 je vzorčni stol del umetnostne zbirke Tolminskega muzeja.

 

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS