Emil Trutwin, akvarela

E. Trutwin, slika 1

Med vojaki različnih vojska, ki so se v preteklosti spopadale na našem ozemlju, so bili številni nadarjeni umetniki. V prvi svetovni vojni, tekom let 1916 in 1917, je na območju Podmelca in Klavž služboval mlad poročnik avstrijske vojske, Dunajčan Emil Trutwin. Slikanje je bilo njegova ljubezen in strast, z njim je preganjal brezdelno zapravljanje dolgih vojaških dni. Gostilničarja Drekonjo z Ilovice je prosil, če mu odstopi prostor v leseni lopi, kjer si je nato uredil slikarski atelje. Več mesecev je v njem vneto ustvarjal in v akvarelni tehniki upodobil številne pejsaže krajev, kjer je bival. 

Ko je prišlo povelje za hiter umik, je moral oditi tudi poročnik Trutwin. Svoje slike je pustil v zasilnem ateljeju in se ponje nikdar ni vrnil. A tudi če bi se, bi lahko odnesel zgolj dve, ki sta se ohranili, vse drugo je namreč zgorelo v požaru, ki se je na Ilovici razplamtel prav kmalu po odhodu vojske. V eni od barak, kjer so bili nastanjeni vojaki, so v naglici ob umiku pozabili pogasiti ogenj in ta se je ob pomoči vetra hitro razširil na bližnje stavbe in stanovanjske hiše, med katerimi je bila tudi Drekonjeva gostilna.

Edina rešena akvarela poročnika Trutwina prikazujeta odseke tolminskih gora z dobro vidnimi avstrijskimi vojaškimi položaji. Naslikani sta v posebni zrnčasti tehniki, ki ustvarja vtis fotografije in ne slike. Akvarela je Tolminskemu muzeju pred leti poklonila Marija Humar Solari, potomka družine Drekonja. 

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS