Ingot "Ramo secco"

Ramo secco

Predhodniki prvega pravega denarja so bili polizdelki iz različnih zlitin, imenovani ingoti. Zelo lep primerek tovrstnega plačilnega sredstva hrani tudi Tolminski muzej. Izkopan je bil leta 2002 na ledini Repelc na Mostu na Soči. Izdelan je v dvodelnem kalupu in tehta 956 gramov, večji ploskvi pa krasi motiv, ki spominja na suho vejico (it. ramo secco). Kemijska analiza predmeta je pokazala, da je bil vlit iz bakrove in svinčeve zlitine, ki je poleg sicer bolj pogoste baker-železove zlitine značilna za tovrstne ingote s prostora zahodne Emilije v Italiji.

Ingot z Mosta na Soči se od ostalih razlikuje po redki posebnosti. V ozko špranjo na gornji površini je bil za časa njegove uporabe vrinjen majhen, a za datacijo zelo pomemben kos oglja. Radiokarbonska analiza tega koščka je ingot natančno umestila v zadnje desetletje 5. stoletja pr. n. š., ko so bila predmonetarna sredstva tega tipa najbolj razširjena. Posoška železnodobna aristokracija je torej usluge in dobrine že v tistem času najverjetneje plačevala s »pradenarjem«, to pa kaže na močan stik tukajšnjih prebivalcev s sočasnimi italskimi kulturami.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS