Ingot "Ramo secco"

Ramo secco

Predhodniki prvega pravega denarja so bili polizdelki iz različnih zlitin, imenovani ingoti. Zelo lep primerek tovrstnega plačilnega sredstva hrani tudi Tolminski muzej. Izkopan je bil leta 2002 na ledini Repelc na Mostu na Soči. Izdelan je v dvodelnem kalupu in tehta 956 gramov, večji ploskvi pa krasi motiv, ki spominja na suho vejico (it. ramo secco). Kemijska analiza predmeta je pokazala, da je bil vlit iz bakrove in svinčeve zlitine, ki je poleg sicer bolj pogoste baker-železove zlitine značilna za tovrstne ingote s prostora zahodne Emilije v Italiji.

Ingot z Mosta na Soči se od ostalih razlikuje po redki posebnosti. V ozko špranjo na gornji površini je bil za časa njegove uporabe vrinjen majhen, a za datacijo zelo pomemben kos oglja. Radiokarbonska analiza tega koščka je ingot natančno umestila v zadnje desetletje 5. stoletja pr. n. št., ko so bila predmonetarna sredstva tega tipa najbolj razširjena. Posoška železnodobna aristokracija je torej usluge in dobrine že v tistem času najverjetneje plačevala s »pradenarjem«, to pa kaže na močan stik tukajšnjih prebivalcev s sočasnimi italskimi kulturami.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS