Kip Danteja Alighierija

Kakšno zvezo ima Dante s Tolminom?

Doprsni kip Danteja

Po legendi naj bi italijanski pesnik Dante Alighieri (1265-1321) obiskal Tolmin in kot gost oglejskega patriarha Pagana della Torreja (oglejski patriarh od leta 1319 do 1332) bival na tolminskem gradu. Obiskal naj bi tudi Zadlaško jamo nad Tolminskimi koriti, pred katero so ga menda videli sedeti v rdeči obleki. In prav ogled te jame naj bi ga navdihnil za nekaj spevov Pekla.

Decembra leta 1918 je italijanska brigada Sassari pred Dantejevo jamo postavila spominsko ploščo z napisom: “… Alla memoria di Dante, qui tra genti diverse tenace nei secoli, pose riverente la brigata Sassari al termine della santa guerra, che ha dato per sempre alla patria i confini da lui profetati. 4 dicembre 1918. Trigesimo della Vittoria” (V spomin na Danteja, tukaj med skozi stoletja vztrajnimi ljudmi, je ob koncu svete vojne postavila brigada Sassari, ki je domovini dala prerokovane meje. 4. december 1918, Tridesetdnevnica zmage.)

Spominsko ploščo pred Zadlaško oz. Dantejevo jamo je Turistično društvo Tolmin junija 1966 nadomestilo z drugo, tokrat z napisom: »Kot gost oglejskega patriarha Pagano della Torre v gradu Kozlov rob nad Tolminom je leta 1319. zrl lepoto kraja in strahoto teh sotesk pesnik Dante Alighieri.«

V Tolminu pa je bil 8. avgusta 1929 postavljen tudi kip Danteja Alighierija, ki ga je izdelal italijanski kipar Mario Moschi (1896-1971). Doprsni kip v bronu je mesto Firence darovalo mestu Tolmin. Zapisa na podstavku kipa Dante presso confini segnati da Dio (Dante ob mejah, ki jih je začrtal Bog) in Firenze a Tolmino italiano (Firence italijanskemu Tolminu) ter sam namen postavitve v času fašizma sta temu spomeniku krojila usodo po drugi svetovni vojni. Bil je tik pred uničenjem, nato prestavljen v muzej v Tolminu, kasneje na Loče, leta 1993 pa zopet na javno mesto v Tolminu. Zaradi negativnega odziva Tolmincev je bil od  tam umaknjen in je danes na ogled v Tolminskem muzeju.

Tolminski muzej pa hrani tudi razglednice z motivom spomenika ter upodobitvijo Danteja pred Zadlaško jamo.

Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1.1., 1.11. in 25.12.
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS