Kip Danteja Alighierija

Dante Alighieri

Legenda pravi, da je srednjeveški italijanski pesnik Dante Alighieri za časa svojega življenja krajši čas bival tudi v Tolminu. Med raziskovanjem okolice ga je pot zanesla tudi v Tolminska korita in bližnjo Zalaško jamo, kjer naj bi dobil navdih za najtemnejše dele epa Božanska komedija.

Zgodovinska dejstva legende ne potrjujejo. Kljub temu je bil leta 1929, ko je Primorska spadala pod Italijo, sredi Tolmina postavljen Dantejev doprsni kip. Po naročilu mesta Firence, ki je bilo pobrateno s Tolminom, ga je izdelal italijanski kipar Mario Moschi.

V duhu tedanjih fašističnih teženj je na kamnitem podstavku spomenika pisalo: »Dante ob mejah, ki jih je začrtal Bog. Firence italijanskemu Tolminu.« Za večinsko slovensko prebivalstvo takšne besede niso bile sprejemljive.

Kip Danteja je postal za Tolmince simbol fašizma in je zato po koncu druge svetovne vojne pristal na odpadu. Kasneje so ga brez spornega napisa ponovno postavili na javno mesto, tokrat pred vhod v Tolminska korita, kjer pa ni stal dolgo. V ljudeh je namreč še vedno zbujal negativna čustva in spomine. Slednjič je bil prestavljen v Tolminski muzej, kjer je del stalne muzejske razstave. 

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS