Kip Matere Božje

Mati Božja z Jezusom

Eden prvih predmetov v zbirki Tolminskega muzeja je manjši lesen kip Matere Božje z Jezusom. Muzej ga je odkupil leta 1951, torej kmalu po ustanovitvi, v vasi Polje na Šentviški planoti. Kdo in zakaj je kipec izdelal, ni znano, na podstavku vrezana letnica pa priča, da je bil izdelan leta 1714, le leto po znamenitem tolminskem puntu.

Šentviška planota je bila eno pomembnejših žarišč tolminskega kmečkega uporništva. Od enajstih s smrtjo kaznovanih vodij tolminskega punta so kar trije prihajali s Šentviške planote. Na Planoti je kot duhovnik služboval tudi brat osovraženega pobiralca davkov Jakoba Bandlja, ki je bil med glavnimi krivci za izbruh kmečkega upora. Preprost kipec, delo domačega rezbarja, je zato morda nastal kot priprošnja k Bogu za milostno kaznovanje zaprtih tolminskih kmetov ali kot zahvala za srečno vrnitev koga izmed njih. 

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS