Kosmačev harmonij

Harmonij družine Kosmač

Posebno mesto med glasbili, ki jih hrani Tolminski muzej, zaseda harmonij izdelovalca Josipa Lenarčiča z Vrhnike. Poseben je zato, ker ga je imela v lasti Kosmačeva družina s Slapa ob Idrijci, iz katere izhaja priznani primorski pisatelj Ciril Kosmač.

Harmonij je najverjetneje že pred prvo svetovno vojno kupil Cirilov oče Franc Kosmač. V Kosmačevi družini je namreč glasba imela nadvse pomembno mesto. Oče je bil dolga leta organist in zborovodja vaškega zbora, mati odlična pevka, oba pa sta ljubezen do glasbe prenašala tudi na svoje otroke. Vsi so postali dobri pevci, dva od njih sta se naučila igrati na harmonij in sta kasneje tudi vodila lastne zbore. Le pisatelj Ciril Kosmač naj bi bil - po lastnih besedah - povsem brez posluha. Kot otrok je zato pri glasbenem udejstvovanju družine sodeloval s prepisovanjem partitur za pevce pevskega zbora, ki ga je vodil njegov oče.

Četudi Ciril ni imel glasbenega posluha, sta glasba in tudi harmonij, ki ga danes hrani Tolminski muzej, prisotna v nekaterih njegovih literarnih delih. Njegove večinoma kratke pripovedi so znane po posebni melodiji in kažejo, da je znal Ciril Kosmač glasbo, ki jo je srkal kot otrok, s posebnim pisateljskim posluhom prevesti v odlično literaturo.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS