Lesena kipca iz Egipta

Spomin na Kairo

V Tolminski muzej sta bila leta 1972 prinesena dva lesena kipca. Sta ročno izdelana, visoka okrog 15 centimetrov, zanimiva pa predvsem zato, ker izvirata iz Egipta. Tam, na tržnici v Kairu, ju je od felahov kupila Marija Kofol s Pečin na Šentviški planoti.

Marjanca, kot so jo klicali domači, se je rodila leta 1861. Ko je odrasla, sta skupaj s prijateljico odšli v Trst, kjer sta se zaposlili kot služkinji. Od tam je odpotovala v Egipt, kjer je v Kairu nastopila službo kuharice pri tedanjem angleškem veleposlaniku. Z njegovo družino, pri kateri je služila vsa leta bivanja v tujini, je nato prepotovala številne dežele. Ohranjena pisma kažejo, da je obiskala Peru, London, New York in najbrž še več drugih mest sveta. Del zasluženega denarja je redno pošiljala bratu Ignacu na Pečine, ki se je v začetku 20. stoletja lotil obnavljanja domače hiše. Ko se je okrog leta 1920 Marjanca vrnila iz tujine, jo je doma pričakalo pripravljeno stanovanje, v katerem je nato živela do smrti leta 1948.

Poleg različnih osebnih predmetov je Marjanca iz sveta v domače kraje prinesla tudi znanje in navade, ki se jih je navzela med bivanjem pri uglednem gospodarju. Sovaščani so jo cenili predvsem kot dobro kuharico, saj je znala pripraviti številne posebne jedi, ki jih v tem okolju dotlej niso poznali. Vabili so jo, da je kuhala na ohcetih in drugih vaških slavjih. Med ženskami pa je izstopala tudi zaradi svojih bogatih oblačil in ponosne, vzravnane hoje.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS