Lesena kipca iz Egipta

Spomin na Kairo

V Tolminski muzej sta bila leta 1972 prinesena dva lesena kipca. Sta ročno izdelana, visoka okrog 15 centimetrov, zanimiva pa predvsem zato, ker izvirata iz Egipta. Tam, na tržnici v Kairu, ju je od felahov kupila Marija Kofol s Pečin na Šentviški planoti.

Marjanca, kot so jo klicali domači, se je rodila leta 1861. Ko je odrasla, sta skupaj s prijateljico odšli v Trst, kjer sta se zaposlili kot služkinji. Od tam je odpotovala v Egipt, kjer je v Kairu nastopila službo kuharice pri tedanjem angleškem veleposlaniku. Z njegovo družino, pri kateri je služila vsa leta bivanja v tujini, je nato prepotovala številne dežele. Ohranjena pisma kažejo, da je obiskala Peru, London, New York in najbrž še več drugih mest sveta. Del zasluženega denarja je redno pošiljala bratu Ignacu na Pečine, ki se je v začetku 20. stoletja lotil obnavljanja domače hiše. Ko se je okrog leta 1920 Marjanca vrnila iz tujine, jo je doma pričakalo pripravljeno stanovanje, v katerem je nato živela do smrti leta 1948.

Poleg različnih osebnih predmetov je Marjanca iz sveta v domače kraje prinesla tudi znanje in navade, ki se jih je navzela med bivanjem pri uglednem gospodarju. Sovaščani so jo cenili predvsem kot dobro kuharico, saj je znala pripraviti številne posebne jedi, ki jih v tem okolju dotlej niso poznali. Vabili so jo, da je kuhala na ohcetih in drugih vaških slavjih. Med ženskami pa je izstopala tudi zaradi svojih bogatih oblačil in ponosne, vzravnane hoje.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS