Lesene cokle

Lesene cokle iz Trente

Nekdaj se je na kmetijah kot večina orodja, opreme in pohištva pogosto tudi obutev za družino izdelala kar v priročnih domačih delavnicah. Za opravljanje vsakodnevnih hišnih opravil so bile med Bovčani in Trentarji posebej priljubljene doma izdelane lesene cokle, ponekod imenovane tudi »košpe«.

V Posočju so za lesene podplate običajno uporabljali bukov ali javorov les. Podplat je bil pri visokih čevljih raven, pri coklah pa v sprednjem delu ukrivljen nekoliko navzgor in oblikovan v konico. Zgornji del cokel je bil običajno usnjen, predvsem na Bovškem in v Trenti pogosto spleten iz tankih macesnovih viter. Za boljši oprijem stopala je bil okrog pete dodan še poseben usnjen trak - opetnik. Na spodnji strani je bil lesen podplat okovan z železnimi žeblji, včasih tudi s posebej za ta namen izdelanimi podkvami. Cokle, ki jih je bilo sicer lahko natakniti, so bile zato težke in nerodne, uporabne predvsem za delo v hlevu in okoli hiše.

Ko so se zadrževali v hiši, pa so raje uporabljali iz domače volne, usnja in ostankov blaga izdelane »žoke«. Za daljše poti kot tudi za delo na strmih in spolzkih terenih so običajno obuli visoke in težke okovane »čižme«. Te so bile glavno obuvalo tudi za svečane priložnosti.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS