Lesene smuči

Smuči domače in tovarniške izdelave

Najstarejša pričevanja o smučeh na območju današnje Slovenije segajo v konec 17. stoletja. Znanje o izdelovanju smuči, kakršne poznamo danes, pa je prišlo k nam konec 19. stoletja z Norveške. Prvi par sodobnih smuči je v naše kraje prinesel učitelj Edmund Čibej iz Vipave leta 1888 in tako spodbudil izdelovanje smuči tudi pri domačih mojstrih. Z uvajanjem smučanja smo za eno leto prehiteli Avstrijce, v Italiji pa so se prve smuči pojavile šele sedem let kasneje.

Leta 1945 je v Begunjah začela delovati tudi tovarna Elan za izdelavo smuči. Na Elanovih smučeh so odtlej smučali številni slovenski in tuji smučarji. Prav v Elanu je bil v 80. letih 20. stoletja razvit tudi sodoben tip smuči s poudarjenim stranskim lokom, poznan pod imenom carving smuči. 

V začetku so bile smuči namenjene predvsem lažjemu premikanju po zasneženi pokrajini, po koncu prve svetovne vojne pa je postalo smučanje tudi priljubljena športna dejavnost. Navdušeni smučarski zagnanci so smuči večinoma izdelovali kar sami, pri čemer so bili nekateri zelo domiselni in ustvarjalni. 

Krajše smuči na fotografiji izvirajo iz Bovca in so izdelane iz dog lesenega soda, druge, prav tako lesene, so bile narejene v tovarni Elan v šestdesetih letih preteklega stoletja.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS