Petkov bogc

Petkov bogc

Del bogate umetnostnozgodovinske zbirke Tolminskega muzeja je 140 centimetrov visok lesen kip Kristusa s prekrižanimi in zvezanimi rokami, poznan pod imenom Petkov bogc. V muzej ga je leta 1961 prinesla tedanja muzealka Marija Rutar. Pred tem se je nahajal v Poljubinju, v vogalni niši hiše, kjer se je po domače reklo Pri Petku.

Ustno izročilo pravi, da so to obcestno kapelico postavili furmani iz bližnje vasi Ljubinj, ki so z vozovi s konjsko vprego vozili blago v Gorico, Trst in Čedad. Takrat je nekdanja cesta proti Ljubinju vodila mimo Petkove hiše. Pri hiši se je začela strmo vzpenjati in vodila po grapi do domačije pri Sokolu ter nato naprej do vasi. Ljubinjci so pred vzponom v hrib pri Petku prepregali vozove ali jih, če jih niso potrebovali, puščali v bližnjem kozolcu. Ker je bilo prevozništvo pogosto zelo težko in nevarno delo, so na mestu, od koder so odhajali na pot in se srečno vračali domov, v zahvalo ali kot priprošnjo k Bogu postavili kapelico s kipom Kristusa.

Avtor kipa ni znan, letnica 1730, ki je bila v preprosto poslikani stenski niši vidna še po drugi svetovni vojni, pa nakazuje na čas, ko je bilo znamenje izdelano. Kip Petkovega bogca je najbrž še starejši in predstavlja furlansko-romansko kiparsko tradicijo tega prostora.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS