Predelava mleka

Priprave za predelavo mleka

Reja mlečne drobnice in goveda je ena izmed najstarejših dejavnosti v Zgornjem Posočju. Že vsaj od srednjega veka so tukajšnji ljudje mleko predelovali v sir in druge mlečne izdelke. Številni s to dejavnostjo povezani predmeti se nahajajo tudi v Tolminskemu muzeju.

Maslo so kmetje izdelovali v preprostih lesenih pinjah, maslene hlebčke, namenjene za prodajo, pa nato zdevali v posebne lesene modele za maslo. Modeli so služili kot mera, zato so bili različnih velikosti, razlikovali pa so se tudi po rezljani dekoraciji v dnu. Upodobljen motiv je bil svojevrsten znak porekla masla oziroma podpis njegovega izdelovalca.

Že od začetkov sirarstva sta k osnovnemu orodju sirarja spadala tudi »trnač« in »posnemavnca«. Trnač se je uporabljal za drobljenje in mešanje sirove grude, ki se je nabrala v kotlu, z lesenim cedilom pa se je sirova gruda »posnela«, odcedila in preložila v model za izdelovanje sira.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS