Rihtarski meč

Ročaj meča iz Ruta

V 13. stoletju je oglejski patriarh pod hribe v zgornjem delu Baške grape naselil kmete iz okolice južnotirolskega mesta Innichen. Priseljenci so bili vse do leta 1850, ko je bila sprejeta nova avstrijska ustava, deležni številnih privilegijev in ugodnosti.

Načeloval jim je rihtar, ki je imel v primerjavi z dekani, ki so vodili starejša kolonizacijska območja, posebna pooblastila in privilegije. Znamenje njegove oblasti je bil dolg rihtarski meč, ki se od leta 1954 hrani v Tolminskem muzeju. Na rezilu tega meča je vtisnjena številka 1414, ki pa ne označuje letnice izdelave, pač pa ima morda nam nepoznan simboličen pomen. Novejše raziskave so namreč pokazale, da je bilo rezilo izdelano pred 15. stoletjem.

Meč rihtarja vasi Rut so tamkajšnji prebivalci skrbno hranili stoletja. Prehajal je iz roda v rod, nazadnje je bil shranjen pri Matildi Koder, potomki zadnjega rutarskega župana Simona Kosa. Poleg arhivskih virov je meč edini materialni dokaz nekdanje sodne in gospodarske organiziranosti naselij pod Rodico. Nemški izvor in kultura, ki so jo tirolski priseljenci prinesli na Tolminsko, se danes kažeta zlasti v ohranjenih priimkih in značilni rutarski govorici. 

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS