Spominska plošča

Devetakova spominska plošča

Na stalni razstavi Tolminskega muzeja je na ogled zanimiva marmornata plošča z napisom v nemškem, slovenskem in italijanskem jeziku. Ohranja spomin na prvi in dotlej edini obisk takratnih habsburških vladarjev v Posočju.

V soško dolino je cesar Franc Jožef I. pripotoval septembra 1882 čez prelaz Predel. Najprej se je ustavil v Bovcu, kjer je tudi prenočil, naslednjega dne pa pot nadaljeval proti Kobaridu. Na s slavoloki in mlaji okrašenih trgih obeh krajev ga je pričakala velika množica ljudi. Sledil je obisk slovesno okrašenega Tolmina, kjer so mu v pozdrav ob vzklikanju zbrane množice pokali topiči in odmevale koračnice v izvedbi tolminske godbe na pihala. V Tolminu se je cesar srečal in pogovoril z najuglednejšimi možmi tolminskega okraja. Po koncu uradnega dela je nato peš odšel do cerkve, od tam še v šolo, potem pa na zasluženo kosilo v Devetakovo gostilno.

In prav slednjemu, torej kosilu, je posvečena spominska plošča. V spomin na slavnostni obisk najsvetlejše glave tedanje monarhije na Tolminskem in predvsem na čast, ki je je bil kot gostilničar deležen, ko je lahko cesarja pogostil, je ploščo v svoji gostilni dal postaviti takratni tolminski župan Devetak.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS