Spominska plošča

Devetakova spominska plošča

Na stalni razstavi Tolminskega muzeja je na ogled zanimiva marmornata plošča z napisom v nemškem, slovenskem in italijanskem jeziku. Ohranja spomin na prvi in dotlej edini obisk takratnih habsburških vladarjev v Posočju.

V soško dolino je cesar Franc Jožef I. pripotoval septembra 1882 čez prelaz Predel. Najprej se je ustavil v Bovcu, kjer je tudi prenočil, naslednjega dne pa pot nadaljeval proti Kobaridu. Na s slavoloki in mlaji okrašenih trgih obeh krajev ga je pričakala velika množica ljudi. Sledil je obisk slovesno okrašenega Tolmina, kjer so mu v pozdrav ob vzklikanju zbrane množice pokali topiči in odmevale koračnice v izvedbi tolminske godbe na pihala. V Tolminu se je cesar srečal in pogovoril z najuglednejšimi možmi tolminskega okraja. Po koncu uradnega dela je nato peš odšel do cerkve, od tam še v šolo, potem pa na zasluženo kosilo v Devetakovo gostilno.

In prav slednjemu, torej kosilu, je posvečena spominska plošča. V spomin na slavnostni obisk najsvetlejše glave tedanje monarhije na Tolminskem in predvsem na čast, ki je je bil kot gostilničar deležen, ko je lahko cesarja pogostil, je ploščo v svoji gostilni dal postaviti takratni tolminski župan Devetak.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS