Srebrna igla

Igla s Tonovcovega gradu

Na arheološkem najdišču Tonovcov grad pri Kobaridu se nahajajo ostaline utrjene poznoantične višinske naselbine. Med njimi so najpomembnejše ostaline kar treh zgodnjekrščanskih cerkva, ki dajejo naselbini pečat krščanskega središča. Znotraj naselja je bilo izkopanih na tisoče drobnih arheoloških najdb, med katerimi prevladujejo odlomki keramičnega posodja, ki so ga uporabljali za vsakdanjo rabo. Odkriti so bili tudi deli noše, orodje in orožje.

Ob zaponkah, imenovanih fibule, s katerimi so si zapenjali oblačila in se krasili, je eden lepših kosov nakita srebrna igla, ki se zaključuje s podobo pava, krščanskega simbola nesmrtnosti in nebes. Izdelana je bila v eni izmed bizantinskih delavnic v 6. ali 7. stoletju, danes pa je del stalne arheološke zbirke Tolminskega muzeja. 

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS