Velikonočni pirhi

Barvana velikonočna jajca

Pirhi, barvana in okrašena jajca, se kot ena velikonočnih šeg na Slovenskem pojavljajo od 16. stoletja dalje. Kokošja jajca simbolizirajo rodovitnost in novo življenje. V začetku so jih zgolj barvali, od 18. stoletja pa se uveljavljajo še drugi načini krašenja.

Nekdaj so barvo pridobivali iz naravnih barvil. Najpogosteje se je uporabljala rdeča barva, ki so jo pridobivali iz »pražiljke« oziroma brazilskega lesa. Češminove korenine in žafran so jajca obarvali rumeno, jelševo in češnjevo lubje sta dala sivkasto rdečo, jelševo in hrastovo lubje pa črno barvo. Največkrat pa so jajca skuhali v čebulnih olupkih in tako dobili rjavo-rumene ali rdečkasto obarvane pirhe.

V Posočju so za dodatno krašenje jajc pogosto uporabljali batik tehniko. Želeni vzorec so na jajce narisali s pomočjo »pogelce«, manjše palčke s priostreno konico petelinjega peresa na koncu. Pomakali so jo v staljen vosek in nato z njo risali po jajcu, narisano pa je po barvanju ostalo neobarvano. Najbolj priljubljeni so bili cvetlični in geometrijski vzorčki ter srčki, ponekod so jim dodali še kratek verz, kratico IHS ali napis »aleluja«.

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS