Starejša in srednja kamena doba

Zvok iz davnine

Starejša in srednja kamena doba

Velika, debela baba je spretno obračala kost in se trudila iz nje posrkati slastno mozgovo sredico.

»Mm, mm, mmm,« je brundala od ugodja.

Naokrog se je širil vonj po dimu in pečenem srnjakovem mesu. Plameni ognja so počasi lizali suhe veje in iz doline je bilo slišati šumenje deroče vode. Okrog ognja je ob velikem kupu oglodanih kosti sedela manjša skupina mož, žensk in otrok, zatopljena v žvečenje zadnjih grižljajev hrane. Po dolgem času so bili želodci spet polni in prijeten občutek sitosti je drugega za drugim kmalu zazibal v dremež. Le dedec je pobral par že pripravljenih ostrih kamnov in se oddaljil od skupine.

Pred dnevi je v jami, ki se je odpirala v težko dostopni pečini visoko nad strugo, skrbno premetal kup medvedjih kosti. Med njimi je odbral zgolj dolge in votle. Dolgo je pihal vanje in vso pozornost posvečal zvoku, ki je pri tem nastajal. Končno je našel pravšnjo kost, in zdaj je napočil čas, da z delom nadaljuje.

Z ostrim, koničastim kamnom je pričel vrtati vanjo. To je počel previdno in sila natančno in tako dolgo, da je izdolbel luknje, ki jih je nazadnje predrl s koščenim prebijačem.

Ognjena sončna krogla se je pomikala čez nebo, slišati je bilo cvrčanje kobilic ter kdaj pa kdaj glasne žvižge ptic. Dremež je najprej zapustil debelo babo. Pretegnila se je na ležišču in z glasnim zehanjem prebudila še vse ostale. Potem se je zamišljeno zazrla v nežne koprene oblačkov, ki so se risale čez nebo, in rekla: »Jutri lačni.«

»A?« se je preplašeno dvignilo nekaj glav.

»Ne lačni, ne! Ulovimo mrcino!« je vzkliknil eden med njimi.

»Ja, ulovimo!« so mu odločno prikimali ostali možje. Bili so hrabri, spretni lovci in odlični stezosledci, zato se jim je divjad le redkokdaj izmuznila.

»Jutri, ko novo sonce, gremo!« je padla odločitev, ki so ji vsi vneto prikimali.

Vznemirjenje je že v naslednjem hipu izpuhtelo, kot bi bilo majhen dimni oblaček. Posedli so po tleh in opazovali, kako je hrib v daljavi tudi tokrat požiral sonce. Ženske so na žerjavico vrgle nekaj novih vej, morda v strahu, da jim bo bližajoča noč požrla tudi ogenj.

Mrak se je že gostil, ko se je dedec vrnil k skupini. Ustopil se je prednje, k ustom ponesel kost, v katero mu je uspelo zvrtati luknjice, in oči so mu zažarele, ko je pihnil vanjo. Čez pokrajino so se razlegli mili zvoki, kakršnih njihova ušesa še nikdar niso slišala. Od čudenja so se jim obrazi najprej nemo razpotegnili, potem pa so vsi želeli potipati kost, iz katere je prihajalo nekaj, kar je bilo lepše od ptičjega petja.

Večer je napolnila glasba piščali. Bilo je, kot da se pogovarjajo ptice, kakor bi se babe klicale s hriba na hrib, bilo je kakor uspavanka za majhne otroke, zajce, lisice, srne in prašiče.

Za njimi je bil lep dan.

In jutri, ko vzide sonce, poiščejo mrcino!

 


  1. Kakšna so bila njihova bivališča ?
  1. Katera je bila najpomembnejša pridobitev starejše kamene dobe, ki je močno zaznamovala kasnejši zgodovinski razvoj?
  1. Kako imenujemo kamenodobne ljudi,  ki so živeli na evropskih tleh, in kdo jih nasledil?
  1. Po kateri najdbi je jama najbolj poznana? Kakšna je ocenjena starost najdbe?
Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah, nedeljah in praznikih v januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
invalidne osebe
in spremljevalci: brezplačno

skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €
invalidne osebe: 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide
Facebook
Youtube
RSS