Rojstna hiša Simona Gregorčiča

Vrsno

Rojstna hiša Simona Gregorčiča

V vasi Vrsno pod Krnom je bil v družini srednje premožnega kmeta rojen duhovnik, pesnik, prevajalec in narodni buditelj Simon Gregorčič (1844-1906). V njegovem domu je Muzejsko društvo iz Tolmina leta 1951 uredilo posebno sobo, kjer so hranili nekatere predmete iz pesnikove zapuščine. Takrat so v hiši še živeli pesnikovi sorodniki. Z Gregorčičevo spominsko sobo na Vrsnem je do leta 1958 upravljal Muzej za Tolminsko, nato je skrb zanjo prevzel Goriški muzej. Leta 1966 je bila celotna rojstna hiša urejena v spominski muzej. Od leta 2002 je v upravljanju Tolminskega muzeja, ki je ob stoletnici pesnikove smrti in štiridesetletnici spominskega muzeja le-tega leta 2006 ponovno preuredil.

Pritličje, kuhinja in izba so ostale večinoma nespremenjene. Predmeti, ki so razstavljeni v kuhinji, so deloma iz hiše, večinoma pa zbrani na Vrsnem in v bližnji okolici. V kuhinji je prikazana grafična ponazoritev pesnikovega doma in rodu, v izbi je grafično ponazorjen dopolnjen rodovnik po pesnikovem očetu ter dodan rodovnik po materi.

V nadstropju je bil odstranjen lesen strop, tako da so vidni ostrešni tramovi. Nova prostorska ureditev ustvarja vtis intimnega prostora, posvečenega izključno pesniku. Razstava prikazuje pesnikovo življenje in delo, njegov rod, sodobnike in dogodke iz časa njegovega življenja. Grafični prikaz pesnikovega življenja in ustvarjanja ter dobe, v kateri je živel, je dopolnjen s fotografijami, faksimili dokumentov in legendami, vezanimi na njegov čas. Na eni od sten so razpete zastave in trakovi z odkritja Gregorčičevega spomenika v Ljubljani leta 1937. V vitrinah so razstavljeni pesnikovi osebni predmeti in dokumentarno gradivo iz leta 1966 ter njegova posmrtna maska, ki jo je izdelal kipar Svitoslav Peruzzi. Drugi prostor v nadstropju pa ponuja vpogled v pesnikovo spalnico. Poleg originalnih kosov notranje opreme je razstavljenih še nekaj portretov pesnika. V vitrini so na ogled različne izdaje Poezij, ki so izšle še za časa njegovega življenja, ter prevodi njegovih del v tuje jezike kot tudi monografije o tem priljubljenem primorskem pesniku.

Kljub časovni odmaknjenosti je Gregorčič še vedno močno prisoten v slovenskem prostoru. Le malokateri slovenski pesnik je bil namreč že za časa življenja, še bolj pa po smrti, deležen tolikšnega občudovanja med preprostimi ljudmi kot Gregorčič. O tem nenazadnje pričajo tudi številni dogodki v čast njegovega spomina, ki smo jim priča vse od njegove smrti.

Avtorica besedila je mag. Damjana Fortunat Černilogar.
Oblikovalca razstave sta arhitekta Janez in Mima Suhadolc.

Dodatno: Simon Gregorčič, goriški slavček & Simon Rutar, zgodovina(r) Tolminskega

Delovni listi za osnovnošolce:

prva triada
druga triada
tretja triada
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
prvomajski prazniki 2024:
27. in 28. april ter 1. in 2. maj odprto 13.00-16.00, 29. in 30. april zaprto

maj, junij, september, oktober:

ponedeljek, torek, sreda: zaprto
četrtek, petek: 11h - 15h
sobota, nedelja: 13h - 16h


julij, avgust:

ponedeljek, torek: zaprto
sreda, četrtek, petek, sobota, nedelja: 13h - 18h

november - april:
samo za najavljene skupine (obisk je potrebno najaviti vsaj tri dni prej: 053811360 Tolminski muzej, 051602326 Nataša Hvala)

Prost vstop: 8.2., 18.5. in 3.12.
(13.00-17.00)

Najave in informacije:
tel.: 05 381 13 60 (Tolminski muzej), 070 952 814 (Irena Miljančič)

e-mail: muzej@tol-muzej.si
Vstopnina
Odrasli (posamezniki, skupine) 4,00 €
Otroci, študenti (posamezniki, skupina) 3 €
Predšolski otroci brezplačno
Družine z otroki do 15 let 7,00 €
Facebook
Youtube
RSS