Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci - Sto let "bazilike miru"

Gostovanje razstave v Beljaku

Tolminski muzej pričenja Evropsko leto kulturne dediščine z gostovanjem razstave Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci – sto let »bazilike miru« v Beljaku v Avstriji. Gostovanje je plod dobrih odnosov pobratenih mest Beljaka (Villach) in Tolmina, in to ravno v času, ko Javorca, kraj evropskega spomina, pričakuje podelitev znaka evropske kulturne dediščine.

Razstava, s katero je Tolminski muzej obeležil stoletnico obstoja spominske cerkve v Javorci, je po prvi predstavitvi v Tolminskem muzeju leta 2016 gostovala v Vojnozgodovinskem muzeju na Dunaju in v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. V Beljaku bo predstavljena v nekoliko manjšem obsegu. Namen razstave je opozoriti na izjemen kulturni spomenik, ki je nastal na območju soške fronte med 1. svetovno vojno, predvsem pa na širšo javnost in mlade generacije prenesti izjemno sporočilo, ki ga ta spomenik nosi. Z razstavo in monografijo Javorca 1916-2016 je Tolminski muzej pripomogel k prepoznavnosti tega izjemnega kulturnega spomenika, ki je preživel fašizem in komunizem ter doživel svoje vzpone in padce v štirih državah (Avstro-Ogrska, Italija, Jugoslavija, Slovenija). Njegovo vrednost pa je prepoznala tudi strokovna komisija, ki je Javorci podelila znak evropske kulturne dediščine.

Razstavo avtorice mag. Damjane Fortunat Černilogar sta sooblikovali Nataša Kolenc in Urška Vrtovec, ki je poskrbela tudi za likovno podobo panojev in monografije.

Razstavo bomo v prostorih Magistrata Občine Beljak (Rathaus Villach) odprli v sredo 17. januarja ob 16.00, na ogled bo do 9. marca 2018.Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS