Nemške kostnice med Sočo in Piavo

Razstava na Mestnem trgu v Tolminu

Panojska razstava, postavljena na ploščadi pred Tolminskim muzejem, odstira zgodbo objekta, ki je bil zgrajen ob Soči leta 1939 v spomin in kot zadnje počivališče nemških vojakov, padlih v Posočju v zadnji ofenzivi na soški fronti. Hkrati pa predstavlja podobne spomenike, ki so bili v 30. letih minulega stoletja z enakim namenom postavljeni drugod po takratnem italijanskem ozemlju. Predstavljene spomenike namreč povezuje isti avtor, Robert Tischler, glavni arhitekt Združenja za oskrbo nemških vojnih grobov (VDK). Na razstavi so tako poleg kostnice v Tolminu predstavljeni še sorodni spomeniki iz italijanskih krajev Quero, Feltre, Pordoi in Pinzano al Tagliamento.

Ohranjanje kulturne dediščine prve svetovne vojne v Posočju in njeno uvrščanje med turistične zanimivosti prispevata k večji prepoznavnosti območja in obenem k širjenju evropskih vrednot, ki se kažejo v povezovanju posameznikov in ustanov iz različnih držav. Plod takšnega povezovanja je tudi razstava Tolminskega muzeja, ki je nastala z združenimi močmi strokovnjakov z obeh strani meje in povezala Tolmin s kraji ob Tilmentu in Piavi. Mednarodni projekt sta finančno podprla Občina Tolmin in Ministrstvo za kulturo RS.

Avtorja razstave: mag. Damjana Fortunat Černilogar in dr. Moreno Baccichet

V času koronavirusa
Že sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete. Za čas epidemije sicer veljajo posebni pogoji obiska, zato vas prosimo, da se držite tukaj navedenih priporočil.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookYoutubeRSS