Tolminski muzej nekoč in danes

Poročna soba

Tolminska, ki sta ji nekdaj pripadala tudi bovško in kobariško območje, se ponaša z bogato arheološko, etnološko in kulturno-zgodovinsko dediščino.  

Prvi Muzej za Tolminsko je bil v stavbi Coroninijeve graščine v Tolminu za javnost odprt leta 1951. Ustanovljen je bil z namenom, da bi zbiral, ohranjal in predstavljal to bogato in raznoliko narodovo zapuščino. Kot samostojna institucija je deloval dobrih sedem let, nato je bil leta 1958 priključen Goriškemu muzeju in pod njegovim okriljem je kot Tolminska muzejska zbirka ostal polnih 42 let.

Aprila leta 2000 je Tolminski muzej ponovno postal samostojni javni zavod, ki deluje na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin. Strokovno pokriva področja arheologije, etnologije, zgodovine in umetnostne zgodovine.

Sedež muzeja je še vedno v mogočni Coroninijevi graščini sredi Tolmina, kjer se poleg upravnih, depojskih in razstavnih prostorov nahajata še priročna strokovna knjižnica in poročna dvorana, v kateri se občasno odvijajo manjše kulturne prireditve.

Poleg zbirk in razstav v matični hiši skrbi Tolminski muzej tudi za več zunanjih zbirk in objektov. Pod njegovo upravljanje ali pa zgolj strokovni nadzor spadajo: arheološki muzej in temelji rimske hiše na Mostu na Soči, spominske razstave v rojstnih hišah Simona Gregorčiča na VrsnemCirila Kosmača na Slapu ob Idrijci in Simona Rutarja v vasi Krn, etnološke zbirke v starem jedru BreginjaRobidišču in v domu TNP v Trenti, lesena kašča na Pečinah in nemška kostnica ob sotočju Soče in Tolminke.

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS