Brusači iz Rezije

Razstava Društva Brusačev iz Solbice v Reziji
12.02.2005 - 31.03.2005

V Tolminskem muzeju gostimo razstavo Brusači iz Rezije, ki jo je pripravilo Društvo Brusačev iz Solbice (Stolvizza).

Rezija je vsekakor zanimiva in bogata s kulturno dediščino. K svojevrstnosti Rezije je pripomogla tudi njena zemljepisna lega. Rezijanom je uspelo ohraniti jezikovno in kulturno samobitnost. Ustno izročilo jezikovne posebnosti je močno zakoreninjeno med ljudmi. Rezijani zelo ponosno in vztrajno skrbijo za ohranitev svoje dediščine. Za to skrbijo društva kot sta moški pevski zbor Il coro monte Canin in ženski Rože majave ter folklorna skupina Val Resia in kulturno društvo Rozajanski Dum. Tu sta še Muzej Brusačev v Solbici (Museo dell'Arrotino) in Muzejska zbirka v Ravanci (Museo della Gente Resiana).

Društvo Brusačev iz Solbice se v Tolminskem muzeju predstavlja z razstavo, ki je nastala leta 2004 in bila prvič predstavljena v Pokrajinskem muzeju Koper.

Na razstavi so prikazani značilni predmeti, ki so jih uporabljali brusači, ki so svoj kruh služili s potovanji iz kraja v kraj. Prihajali so tudi v Soško dolino. Obrt brusača so opravljali mnogi moški, zlasti v kraju Solbica (Stolvizza). Nenehno so se selili in krožili po širokem območju. Ko so pri družinah zbrali nože in škarje so se postavi v kot kakšnega trga, pod stebrišče ali v vežo.

Delali so na »sedlu« svojega nenavadnega in posebnega kolesa, opremljenega z delovnimi pripomočki, kot sta večja naprava za brušenje in manjša naprava s smirkom za loščenje ostro nabrušenih predmetov. Nekoliko više na kolesu je bila pritrjena manjša zarjavela posoda, iz katere je kapljala voda in na nožni pogon vrteči se brus. Kolo je bilo opremljeno tudi z dvema prtljažnikoma.

V preteklosti so se brusači selili iz kraja v kraj z delovnim orodjem v lesenem zaboju, imenovanem krama, ki so ga nosili na ramenih. Kasneje so začeli uporabljati voziček na dve kolesi, imenovan krosma. Po drugi svetovni vojni je vlečni voziček zamenjalo kolo, opremljeno za opravljanje te obrti. Prehod na kolo je pomenil velik korak naprej, saj se je bilo lažje seliti in tako posel opravljati na širšem območju. Nekateri brusači so se hkrati ukvarjali tudi s cinkanjem bakrenih posod in peči ter popravljanjem dežnikov.

V Reziji, posebno v Solbici, so brusači še vedno dejavni. Z namenom in željo, da bi svojo obrt še bolje ovrednotili in ohranili, so ustanovili združenje C.A.M.A., ki v javnosti predstavlja vrsto pomembnih pobud. Leta 1998 je bil na trgu, takoj ob vstopu v Solbico, postavljen spomenik v čast brusaču. Od takrat dalje imajo vsako drugo nedeljo v mesecu avgustu Praznik brusačev, ki pritegne veliko število obiskovalcev, saj si lahko ogledajo tudi nazoren prikaz brusaške obrti. 9. in 19. marca bodo člani Društva Brusačev pripravili demonstraciji tudi v Tolminu.

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS