France Slana: Okvirji brezbrežnosti

Likovna razstava
18.01.2008 - 29.02.2008

Slana se je rodil leta 1926 v Bodislavcih pri Ljutomeru. Na likovno akademijo se je vpisal leta 1945 in štiri leta kasneje diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost.

Čeprav je France Slana prejel nagrado Prešernovega sklada že leta 1962, pa ni prenehal ustvarjati niti pol stoletja kasneje. O kakovosti njegovih del pričajo njihove umestitve v priznane svetovne galerije kot je Boston Art Gallery, slikar pa se je do danes predstavil tudi že na Bližnjem vzhodu, v Afriki, drugod po Evropi, večkrat pa je gostoval tudi v ZDA.

Tudi v Tolminu je že razstavljal.
Z razstavo »Okvirji brezbrežnosti«, ki zajema nekaj najboljših del Slane in postavlja v ospredje motive mest, sta organizatorja razstave Tolminski muzej in Kulturno umetniško društvo Mavrična hiša obeležila Evropsko leto medkulturnega dialoga.

Številna dela vrhunskega slovenskega slikarja, predstavljena na razstavi, namreč pričajo o povezovanju ljudi različnih kultur in nacionalnih sredin, o krajih in mestih v katerih živijo, ustvarjajo in se srečujejo ter s tem ustvarjajo skupni evropski prostor.

Dr. Lev Menaše je v spremnem besedilu k razstavi zapisal: Tolminska razstava slik Franceta Slane gledalca morda še bolj očitno ko druge opozarja na eno bistvenih umetnikovih značilnosti: nemalokrat je vse prej ko optimističen. Njegove najnovejše slike, zlasti vizije mest, so mračne v dobesednem in v prenesenem pomenu označbe. Njihovo razpoloženje je po eni strani poudarjeno z vedno večjim bogastvom pastoznih barvnih nanosov, po drugi pa z vedno bolj reducirano barvno skalo, ki se počasi bliža klasičnemu akordu bele, rdeče in črne: vznemirljiva dela, ki nam ustvarjalca predstavljajo na enem njegovih čustvenih in predvsem likovnih vrhuncev.

Nada Zoran, sekretarka na Ministrstvu za kulturo pa je na odprtju razstave poudarila velik prispevek slikarja Franceta Slane k promociji in razpoznavnosti Slovenije.

Tudi razstava »Okvirji brezbrežnosti« se bo po Tolminu selila še v druga mesta, najprej v Vicchio v Italijo. Povezovanje med deželami in mesti je namreč pomembna oblika sodelovanja in povezovanja posameznikov in institucij. Na ta način se porajajo nove zamisli, skupni projekti in se krepi prijateljsko sodelovanje na številnih ravneh.

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS