Ivan Čargo: Likovna razstava

Razstava slik
12.05.2006 - 12.06.2006

IVAN ČARGO je bil rojen 25.2.1898 v Tolminu. Odraščal je v Kanalu ob Soči, kjer je obiskoval osnovno šolo. Njegova srednješolska leta na goriški gimnaziji je prekinila prva svetovna vojna. Čargova družina se je umaknila v Novo mesto, kjer je nadaljeval šolanje. Po vojni se je vrnil na Primorsko, od tu pa ga je študijska pot peljala v Firence in Rim. Zaradi pritiskov fašističnega režima na slovenske ustvarjalce je večina zapustila Goriško in se zatekla v druga okolja. Ivan Čargo se je preselil v Ljubljano, kjer je s Ferdom Delakom in Avgustom Černigojem oblikoval avantgardistično revijo TANK. Od tu ga je pot zanesla v Beograd. Po vojni je spet živel v Ljubljani, kjer je 11.8.1958 umrl.

»Čargova umetniška pot je pot vojnih strahot, raztrganih trupel, umirajočih tovarišev in begunstva, ki pa se zaključi kot celota s pridihom boemskosti. Umetnik, katerega življenje so polnile grozote in radosti je vidno zaznamoval svoj čas z neizprosnim realizmom, ki je v začetku tridesetih let polagoma prešel v futurizem in se vključil v krog avantgardistično naravnanih slikarjev tega časa. Njegov osebni prostor je kljub neizmerni želji po izražanju in pripovedovanju zgodb ostal priprt ter poln še nedorečenih misli.
Z odtenki ekspresionstične dediščine zadnje predvojne zagrebške generacije, je Ivan Čargo pripovedoval zgodbe prav vseh, ki so ga v življenju spremljali in navduševali. Risal je delavce, rudarje, splavarje in kmečke upornike, ujete in predstavljene v primarnih barvah zemlje, ki je še dodatno poudarila zgodbe in namen upodobljenih elementov vsakdanjosti. Po krajšem času življenja v Beogradu, se je v Podbevškovi družbi pričel zavzemati za futurizem, kateri pa mu je služil kot izredna kulisa za njegovo notranjo razbitost, vendar pa je vedno ostal zvest osebni prepoznavnosti in lastnemu slogu. Na naših tleh se je futurizem sicer zelo slabo odrezal, uveljavila se je predvsem težnja po absolutnem likovnem izrazu, v smislu likovnega in barvnega simbolizma s severnjaškim pridihom. Vsa nova razpoloženja, ki so pestila Čarga v tistem času, so se zlila v načrtno razpoloženje, ki naj bi poskrbelo za poglobljen ljudski izraz, prikazan z motivi iz kmečkega življenja, ki pa je v njegovih delih našel pristnejši umetniško globlji izraz, še vedno opirajoč se na dediščine ekspresionizma.«
Tako je o Čargu zapisala Nada Zoran.

Na likovni razstavi Ivana Čarga v Tolminskem muzeju si je mogoče od 12. maja dalje ogledati 49 likovnih del, ki jih je muzej z načrtnim zbiranjem pridobil v zadnjih letih. Večina jih je tokrat prvič predstavljena javnosti in so del obsežnejše muzejske umetnostno zgodovinske zbirke, ki jo sestavljajo predvsem dela avtorjev, ki so kakorkoli povezani s kraji ob zgornjem toku reke Soče. Zbirka čargovih del je ena najobsežnejših, sestavljajo pa jo predvsem portretne risbe in študijske skice, nastale v obdobju od leta 1935 do njegove smrti. Ob odprtju razstave so bili galerijski prostori Tolminskega muzeja tudi uradno poimenovani po tem, v Tolminu rojenem slikarju, ki je s svojim delom nedvomno pustil pomemben pečat v slovenskem medvojnem kulturnem dogajanju in ustvarjanju.

Odprtje razstave
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS