Miha Mlinar, Matija Turk: Mezolitsko najdišče na planini Pretovč

Najstarejši sledovi človeka na Tolminskem, arheološka razstava
03.12.2004 - 08.02.2005

Leta 2001 so arheologi na planini Kašina (1.049 m) pod Krnom odkrili prvo kamenodobno arheološko najdišče v Krnskem pogorju. Odbitki in nekaj skromnih kamenih orodij so bili domnevno pripisani srednji kameni dobi ali mezolitiku. Odkritje je vzpodbudilo ljubitelje arheologije, da so začeli v okolici načrtno iskati morebitna nova najdišča. Leto kasneje je direktor Triglavskega narodnega parka Janez Bizjak, na planini Pretovč (1.140 m) pod Mrzlim vrhom odkril novo kamenodobno najdišče. Sledila so odkritja na planini Zaslap (1.360 m) in planini Zaprikraj (1.208 m). Najdišče na Pretovču se nahaja v bližini koče Lovske družine Tolmin, vzdolž poti, ki pelje na planino Medrje.

Septembra 2004 sta Tolminski muzej in Inštitut za arheologijo ZRC SAZU izvedla manjše arheološko izkopavanje pri lovski koči na planini Pretovč. Odločila sta se za izkopavanje na mestu, kjer je bila v dveh letih s površja že pobrana večja količina roženčevih odbitkov, orodij (retuširani, obdelani odbitki in klinice) in jeder (ostanki roženčevih prodnikov in gomoljev, s sledovi odbijanja odbitkov in klinic).

Ekipa dveh arheologov in dveh študentov arheologije je izkopala sondo, velikosti 4 m2 in globoko približno 70 cm. Prve najdbe so se pojavile že kmalu pod rušo. Vsa zemlja je bila skrbno sprana in presejana, le tako smo uspeli dobiti majhna, mikrolitska orodja geometrijskih oblik, kot so trikotniki, polkrožni segmenti in mikrolitske konice. Taka orodja, pogosto manjša od 2 cm, so značilnost mezolitika, ki okvirno zajema čas med 8000 in 5000 pr.n.š. Mikrolitska orodja so lahko uporabljali le nasajena na lesena držala ali držala iz jelenovega rogovja. V glavnem so jih uporabljali kot osti in zalusti na puščicah pri lovu z lokom.

Z izkopavanjem na planini Pretovč smo potrdili, da gre za mezolitsko najdišče in hkrati tudi za najstarejše sledove človekove prisotnosti na Tolminskem. Zbrane najdbe dokazujejo obstoj sezonskega lovskega tabora, ki je bil verjetno obljuden večkrat, in to za daljše obdobje.

Avtorja: Miha Mlinar in Matija Turk
Oblikovanje: Marko Grego

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS