Na zdravje! Pivsko posodje iz slovenskih muzejev skozi čas

Koprodukcijska razstava slovenskih muzejev
11.11.2009 - 31.01.2010

Pivsko posodje

Razstava predstavlja izbor pivskega posodja iz slovenskih muzejev od starejše železne dobe do danes. Potovala je po slovenskih muzejih in gostovala tudi v italijanskem Buttriu. V Tolminskem muzeju bo na ogled do konca januarja 2010.

Vinska trta spremlja človeka že od pradavnine. Najstarejša udomačena trta je bila odkrita ob vznožju perzijskega pogorja Zagros in ob Črnem morju, od tod se je vinograništvo in vinarstvo razširilo po celotnem Sredozemlju.
V starih dobah je vino pripadalo bogovom in obredju moškega sveta. Med ljudstvi železne dobe na evropskih tleh je bilo vino stvar velikega prestiža. Sredozemska vina so prevažali po rekah daleč v notranjost in ga zamenjevali za železarske in druge izdelke. Pivsko posodje, kot so situle, cedila, vrči in zajemalke pa je služilo za obredno pitje v času praznikov in pogrebnega obredja. Na razstavi sta predstavljeni tudi dve muzealiji iz Tolminskega muzeja, odkriti v žganih grobovih na Mostu na Soči – bronasta situla iz 6. stol. pr. n. št. in atiški sovji skifos iz 5. stol. pr. n. št.
S prihodom Rimljanov na slovenska tla se je kot kulturna rastlina razširila tudi vinska trta. Znanih je več najdb, ki omogočajo vpogled v pivsko kulturo takratnega časa, nekaj teh je predstavljenih tudi na razstavi. S koncem antike je vinogradništvo zamrlo. Ponovno oživitev je prinesel šele srednji vek, predvsem pa renesansa z novimi vplivi. Na gradovih so gostovali tuji umetniki in obrtniki in spreminjale so se tudi navade pri mizi. Vino so točili v visoke beneške kozarce, majolike pa tudi v pivske vrčke in steklene čaše ježevke.
Med pivskim posodjem imajo posebno mesto »kranjske majolike«, ki so jih v 18. in 19. stol. za pivce na Kranjskem uvozili iz severne Italije. Pri nas so v tem času majolike izdelovali mnogi podeželski lončarji.
Pivsko posodje 19. stol. je že izdelek »serijske« proizvodnje. K temu so zagotovo pripomogle glažute, ki so bile gosto posejane po Štajerskem in Kozjanskem in so izdelovale tudi steklenice ter pivsko posodje.

Sodelujoči muzeji: Gorenjski muzej Kranj, Goriški muzej Kromberk, Medobčinski muzej Kamnik, Muzej Mengeš, Notranjski muzej Postojna, Pokrajinski muzej Celje, Pokrajinski muzej Maribor, Tolminski muzej
Koordinatorica razstave: Verena Vidrih Perko.

Odprtje razstave
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS