Nomen est Omen

Pomen imen
31.05.2011 - 19.06.2011

Razstavo je predstavil Zdravko Duša

Poimenovanja hiš so v preteklosti pogosto odražala izvor, ponavadi prvotnega lastnika in graditelja domačije, pa tudi dejavnosti, s katerimi so se na določeni domačiji preživljali. Kljub v drugi polovici 18. stoletja uvedenem oštevilčenju domačij, je ljudsko izročilo ohranilo stara poimenovanja.

Na Čiginju so 23. marca 2011na hiše namestili tablice s hišnimi imeni. Pobuda, ki je bila realizirana preko projekta Nomen est Omen – pomen imen, je prišla iz Kulturnega društva Myra Locatelli. V projektu je sodeloval tudi Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo ljubljanske Filozofske fakultete. Skupina študentov je pod vodstvom profesorjev Janeza Bogataja in Katje Hrobat na Čiginju preživela skoraj teden dni in podrobno raziskala ter popisala ne le hišna, temveč tudi ledinska imena, ob tem so zapisali še pričevanja bogatega ustnega izročila.

Projekt hišnih imen se je nadaljeval na delavnici v Trenti s študenti ljubljanske likovne akademije in njihovimi beograjskimi kolegi. Odločili so se za zapis, ki je najbolj blizu avtentični izgovorjavi. Delavnica se je zaključila s praktičnim preizkusom klesanja napisov v več kot sedemdeset marmornatih tablic.

Projekt je bil že predstavljen v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, od 31. maja pa je z razstavo NOMEN EST OMEN predstavljen še v Tolminskem muzeju.

Razstava obiskovalca seznani s potekom raziskovanja, zapisovanja in oblikovanja hišnih imen, ki danes vklesana zaznamujejo čiginjske hiše.

Predstavljen je pomen nekaterih čiginjskih imen ter oblikovalske rešitve Tomata Koširja pri ustvarjanju nove tipografije. Na odprtju razstave je mojster Marko Drpić prikazal vešče vihtenje kladiva ob klesanju črk v kamen.

V kratkem se pričakuje še knjižno izdajo gradiva, zbranega v okviru projekta Nomen est Omen.

Marko Drpić
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS