Otrok in igra

Razstava ob 100-letnici vrtca v Tolminu
15.05.2002 - 30.06.2002

Otroška igra je nedvomno dejavnost, ki jo že od nekdaj poznajo vse kulture sveta. Seveda so igre in igrače, ki jih pri igri uporabljajo otroci, v različnih kulturah in zgodovinskih obdobjih različne. Vsem pa je skupna lastnost, ki omogoča otrokom sproščeno odkrivanje in spoznavanje sebe ter sveta, ki jih obdaja. Skozi igro izražajo in premagujejo konflikte, strahove in jezo, razvijajo čute in spretnosti ter svobodno ustvarjajo v njim lastnem svetu.

Igra je torej najbolj naravna in spontana dejavnost, s katero se otrok uči tisto, kar ga sicer nihče ne more naučiti.

Na razstavi, s katero se je Tolminski muzej pridružili praznovanju 100-letnice vrtca v Tolminu, so tako predstavljene raznovrstne igrače, ki so nekdaj pestrile in izpolnjevale otroški vsakdan. S pomočjo staršev in starih staršev otrok tolminskega vrtca smo uspeli zbrati in razstaviti lepo število igrač, med katerimi je bila najverjetneje najstarejša osemdesetletna punčka. Tudi sicer so med razstavljenimi predmeti najbolj opazne v trgovinah kupljene igrače, s katerimi so se nekdaj igrali predvsem otroci premožnejših meščanskih in uradniških družin.

Vsekakor pa tovrstne igrače nekdaj niso bile prevladujoče. Večino igrač in igral, ki so jih nekdaj uporabljali pri igri otroci, je bilo namreč skrajno preprostih, izdelanih iz odpadnih ali drugih manj obstojnih materialov.

Pogosto to niti niso bile prave igrače, ampak zgolj priložnostna igrala, kot so kamenčki, veje, kosi blaga ali predmeti, ki so sicer služili drugemu namenu in so jih otroci uporabljali za sprotno igro. Tovrstne igrače se zato niso ohranile tako dolgo kot kvalitetnejše kupljene, na katere so poleg tega tudi skrbneje pazili ali pa so jih smeli uporabljali le pod skrbnim nadzorom vzgojiteljev in staršev.

Avtor razstave: Karla Kofol, kustos etnolog

 

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS