Posebni bataljoni / Battaglioni speciali

Zgodovinska razstava avtorja Branka Čemelja
07.04.2011 - 22.04.2011

Razstava Posebni bataljoni - »Battaglioni speciali«, avtorja Branka Čermelja je v Tolminskem muzeju na ogled od 7. do 22. aprila 2011.

Posebne bataljone, t.i. »battaglioni speciali«, so sestavljali mladoletni fantje, ki so jih italijanske oblasti pred in med drugo svetovno vojno rekrutirale v posebne delovne čete italijanske vojske.

Namen razstave je ohraniti spomine na posebne bataljone in seznanjati mlajše rodove o grozodejstvih, ki so jih storile primorskemu ljudstvu italijanske fašistične oblasti med njihovim nasilnim vladanjem na tem ozemlju med obema vojnama.

V letih od 1940 do 1943 so italijanske oblasti poklicale pod orožje vse naborne letnike in rezerviste zaradi vojnih potreb. Vojake slovenske narodnosti so namesto v redno vojsko razporedili v tako imenovane Battaglione speciale z namenom, da jih izolirajo pred ostalo vojsko in jih uporabljajo kot neplačano delovno silo.

Na razstavi so izpostavljeni predvsem Primorci, stari 16, 17 in 18 let, ki so bili do polnoletnosti »obsojeni« na delo v taboriščih, pozneje pa premeščeni v omenjene posebne enote, v okviru katerih so morali opravljati najrazličnejša težaška fizična dela za potrebe italijanske vojske.

Razstava osvetljuje le del teh posebnih bataljonov in sicer se nanaša na prisilno mobilizacijo mladoletnih Primorcev v začetku leta 1943, ki so morali služiti italijansko vojsko v notranjosti države in na otokih, kjer so bili izpostavljeni vsem mogočim ponižanjem in žalitvam ter kratenju vseh pravic, tudi do prejemanja osebne pošte, samo zato, ker je bila napisana v slovenskem jeziku z obrazložitvijo, da je uporaba tega jezika v Italiji prepovedana.  

Razstava je nastala v sodelovanju z Zvezo za Primorsko in zgodovinarko Saro Perini.

Branko Čermelj je z vztrajnostjo zbral podatke o primorskih fantih. Z zgodovinarko Saro Perini je napisal tudi knjigo »Battaglioni speciali. Kalvarija primorskih mladoletnikov v sliki in besedi«.

Odprtje razstave
Odprtje razstave
Odprtje razstave
Odprtje razstave
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS