Posočje v stripu

Razstava stripov mladinskega natečaja ob 300-letnici tolminskega punta
07.02.2013 - 27.02.2013

Razstava Posočje v stripu je bila zadnja v nizu dogodkov, ki so se v Tolminskem muzeju vrstili od septembra 2012. Z odprtjem stripovskih razstav  Tolminski punt 1713 in Slovenski klasiki v stripu smo namreč pričeli z obsežnejšo stripovsko akcijo imenovano Spoznajmo strip, ki je potekala na različnih lokacijah in pritegnila preko 1000 udeležencev in obiskovalcev. 

Eden izmed pomembnejših dogodkov celotnega projekta je bil tudi mladinski natečaj za strip, ki ga je razpisal Tolminski muzej v sodelovanju z Zavodom Forum in revijo Stripbuger.

Odziv šol in posameznih ustvarjalcev je bil presenetljiv in razveseljujoč. Na natečaj  je namreč do sredine decembra 2012 prispelo kar 87 stripov, pod katere se je podpisalo 89 avtorjev.

Najmlajši je bil tretješolec z OŠ Bovec, prevladovali so osnovnošolci tretje triade z osnovnih šol v Tolminu, Idriji, Solkanu, na Mostu na Soči in v Mengšu, kar nekaj avtorjev pa je bilo dijakov Gimnazije Tolmin, Šolskega centra Nova Gorica in Škofijske gimnazije v Vipavi. Pestra udeležba torej, ki je prinesla številne zanimive in raznolike stripovske pripovedi, katerih skupna točka je bila dolina Soče ter njen zgodovinski, mitski in pravljični svet.

Trinajst avtorjev se je na razstavi predstavilo z letošnjo najbolj aktualno posoško temo, s tolminskim puntom, večino je pritegnil bogat svet pravljic in pripovedk, nekateri pa so razpisani temi (tolminski punt ter pravljice in pripovedke iz Posočja) aktualizirali in jima dodali sodoben pridih ter ponekod humorno in celo kritično noto. 

Ob odprtju razstave in zaključku akcije Spoznajmo strip smo izdali tudi poseben stripovski časopis, v katerem je poleg najboljših stripov  predstavljen celoten, več mesecev trajajoči stripovski projekt. Časopis si lahko ogledate s klikom na spodnjo ikono, spodaj pa je tudi krajši video prispevek, ki ga je pripravila lokalna televizijska postaja ob odprtju razstave.

Posočje v stripu
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS