Rajko Žbogar: Soča, najlepše dekle

Fotografska razstava
10.11.2016 - 07.12.2016

Izrazni fotograf Rajko Žbogar je samonikel ustvarjalec. Poleg fotografije se ukvarja s karikaturo, medaljerstvom, kiparstvom in oblikovanjem. Podobno kot večina sodobnih avtorjev je zaznamovan s konceptualizmom, ki že stoletje daje prednost ideji pred umetniško močjo likovnega dela. Vendar mu ustvarjalna domišljija, izrazna moč in tehnično znanje omogočajo celovite izvedbe, ki ne potrebujejo kritiške utemeljitve.

Soča za avtorja ni reka, ampak žensko bitje. Razstava je nastajala iz treh pramenov: spremljanje boginje na njeni poti, ilustriranje pesmi Soči pesnika Simona Gregorčiča, in umetnikovo doživljanje smaragdne lepotice. Vsi pa na moči še pridobijo, če jih združimo v enotno Pesnitev o Soči. Rajko Žbogar s prekrivanjem posnetkov ter vrtenjem in zumiranjem fotografskega aparata med osvetlitvijo iztrga gledalca iz stvarnosti in ga popelje v domišljijske svetove, ki so prežeti s svojsko poetiko. Povečave velikega formata so kopirane na platno. Avtor jih napne preko lastno izdelanih okvirjev tako, da se ogrodja ne vidi in ne omejuje slikovnega polja, ki svobodno prehaja v okolje, se pogovarja s sosednjimi fotografijami in nas neubranljivo posrka vase. Poleg Soče nastopajo soška postrv, solkanski most, Krn, hlapon, cvetice, topovska cev, bodeča žica, Kanal, dlani s prsti in seveda ženske figure z najrazličnejšimi atributi, tudi s krvavordečo vlečko in skrivenčenimi prsti.

Vsa razstavljena dela so na visokem izvedbenem nivoju. Razdelimo jih lahko v tri skupine. Prva se zadovolji z lepoto. Druga ima razumsko zasnovana gnezdišča likovnega delovanja. Tretja skupina je iztrgana iz podzavesti. Bruha življenje, ki ni vedno lepo. Po vsebini, izvedbi in gigantski umetniški moči nima primere v slovenski izrazni fotografiji.


Rafael Podobnik,
mojster fotografije FZS in platinasti odličnik FIAP

Katalog razstave
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS