Rudi Skočir: Pasijon, vigilija in lepota bivanja in spoznanja

Likovna razstava
09.02.2011 - 29.03.2011

Rudi Skočir

V galeriji Tolminskega muzeja so predstavljena dela akademskega slikarja, grafika in ilustratorja Rudija Skočirja. Ob svojem življenjskem jubileju je pripravil premišljen izbor interpretacij ženske figuralike. Dela, ki jih je ustvaril v zadnjih dvajsetih letih, so razdeljena na tri cikluse: Rojenice in sojenice, Moje kraljice in Izgubljeni raj. 

Istočasno so od 9. februarja do 9. marca v galeriji Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin na ogled še Skočirjeve knjižne ilustracije. Predstavljene so originalne ilustracije, ki jih je pripravil za knjižno izdajo Andersenove pravljice Kakor napravi stari, je vedno prav in Balkanskih ljudskih pripovedk.

Na otvoritvi razstave v Tolminskem muzeju je avtorjevo delo predstavil umetnostni zgodovinar Janez Kavčič. Prispeval je tudi besedilo za razstavni katalog, ki ga je ob slikarjevi 60-letnici izdal Tolminski muzej.

Rudi Skočir se je rodil leta 1951 na Kamnem pri Kobaridu. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1977 diplomiral ter nato obiskoval specialko za slikarstvo pri profesorjih Janezu Berniku, Štefanu Planincu in Kiarju Mešku.

Leta 1996 se je strokovno izpopolnjeval v Cité Internationale des Arts v Parizu. Kot slikar in grafik je razstavljal na 140 samostojnih razstavah doma in v tujini. Sodeloval je tudi na 300 najrazličnejših skupinskih likovnih predstavitvah, ex temporih, likovnih kolonijah in simpozijih v domovini in po svetu. Ilustriral je 55 literarnih del domačih in tujih avtorjev. Knjige z njegovimi ilustracijami so izšle v Sloveniji, na Madžarskem, v Italiji, Južni Koreji in na Japonskem.
Uveljavil se je kot slikar, grafik in ilustrator knjig za mladino in odrasle ter za svoja dela prejel 17 nagrad in priznanj v Sloveniji in tujini.

Je član Društva likovnih umetnikov Severne Primorske, član Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU)  ter član sekcije ilustratorjev ZDSLU. Živi in dela kot svobodni likovni ustvarjalec v Žibršah nad Logatcem.

Janez Kavčič
Razstava Rudija Skočirja
Razstava Rudija Skočirja
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS