S fibulo v fabulo: fibule iz Istre, s Krasa, iz Notranjske in Posočja

Arheološka razstava
15.10.2010 - 09.12.2010

Odprtje razstave

Razstava s pomenljivim naslovom S fibulo v fabulo: fibule iz Istre, s Krasa, iz Notranjske in Posočja je nastala kot plod sodelovanja med Pokrajinskim muzejem iz Kopra, ki je bil koordinator in pobudnik projekta, Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« iz Pirana, Arheološkim muzejem Istre iz Pulja, tržaškim mestnim muzejem (Civici Musei di Storia ed Arte di Trieste), Notranjskim muzejem iz Postojne, Goriškim muzejem, Tolminskim muzejem in Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož. Razstava na izviren in hkrati strokoven način prikazuje zgodbo o fibulah z obravnavanega območja od pozne bronaste dobe do zgodnjega srednjega veka.

Izraz fibula je prevzet iz latinščine (fibula) in pomeni spona, spojka, zaponka ali priponka. Fibule se pojavljajo v zelo različnih oblikah, vendar so v osnovi podobne današnji varnostni zaponki. Prve fibule so se pojavile že v pozni bronasti dobi (13.–9./8. stoletje pr. n. št.), vendar so postale pogoste predvsem od začetka starejše železne dobe. Običajno so bile izdelane iz brona ali drugih bakrovih zlitin. Poleg tega se pojavljajo tudi primerki iz železa, srebra in zlata. Od Cezarja dalje so za izdelavo nekaterih italskih fibul začeli uporabljati tudi medenino. Fibule so lahko še dodatno oplemenitene z drugimi materiali, kot poldragi kamni, jantar, steklena pasta idr. ali z okrasnimi dodatki. Že od samega začetka so ti predmeti služili za spenjanje obleke, vendar so že zelo kmalu dobili tudi okrasni značaj, ki je sčasoma prevladal nad uporabnim.

Razstavo spremljajo panoji v slovenskem in italijanskem jeziku. Popestritev lično izdelanih panojev predstavljajo še fotografije kamnitih in drugih ikonografskih spomenikov, ki prikazujejo nošnje različnih vrst fibul v arheoloških obdobjih. 

Pokrajinski muzej iz Kopra je ob razstavi izdal obširen dvojezični katalog, ki je na voljo tudi v Tolminskem muzeju.

Razstava S fibulo v fabulo je v pritličju Tolminskega muzeja na ogled do 9. decembra 2010.

Avtorji razstave: Radovan Cunja, Alma Bavdek, Snježana Karinja, Miha Mlinar, Beatriče Žbona Trkman
Oblikovanje razstave in kataloga: Ana Hawlina.

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS