Svetloba je znanje

Gostujoča razstava Tržiškega muzeja
17.09.2004 - 29.10.2004

Čevljarska luč

Razstavo je posredoval Tržiški muzej. Nastala je s sodelovanjem Delavnice Kosmač iz Bistrice pri Tržiču, ki se ukvarja z oblikovanjem in izdelovanjem predmetov kulturne dediščine iz lesa, in Janezom Šterom, višjim kustosom Tržiškega muzeja.

Rokodelci so si v preteklosti razsvetljevali delovne prostore z različnimi svetili. Potrebna luč je prihajala kot plamen s trsk, oljenk, lojenih sveč, šele dosti kasneje s petrolejk. Ker našteta svetila oddajajo šibko svetlobo so si pomagali tako, da so svetlobo lovili v sistem steklenih krogel, napolnjenih z vodo. Te so oddajale usmerjeno in enakomerno svetlobo, ki jo je bilo moč z jermeni dvigati ali spuščati.

Z izdelavo teh posebnih svetilk s steklenimi kroglami se danes ukvarja delavnica Kosmač. Originali, ki so jih našli v Tržiškem muzeju in drugje po Sloveniji, so članom družine Kosmač vzbudili zanimanje. Iskanje korenin obrtne in trške preteklosti jih je pripeljalo do izdelave replik tudi sitarske, krojaške, čipkarske, nogavičarske, kovaške, in tkalske luči. Na razstavi so prikazane replike svetil, ki odsevajo ročno, okraševalno in uporabno razsežnost ter okolje prvotne uporabe. Izdelale so jih vešče roke Jerneja, Mateja in Tanje Kosmač.

Delavnica Kosmač se je s svojimi izdelki predstavila že na številnih razstavah doma in v tujini, prejela pa je tudi vrsto priznanj. S svojim delom prispeva k bogatenju vedenja o koreninah ljudske ustvarjalnosti predvsem pa k oživljanju naše dediščine.

Z odprtjem razstave Svetloba je znanje je Tolminski muzej obeležil tudi svetovni dan turizma. Turizem namreč ni samo potepanje, je tudi spoznavanje in osveščanje o pomenu varovanja neprecenljive kulturne dediščine. Prav k temu s svojo dejavnostjo prispeva tudi delavnica Kosmač.

Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS