Zgodovina Nadiških dolin

Razstava ilustracij Morena Tomasetiga (Giorgio Banchig – spremna beseda)
19.06.2009 - 31.10.2009

Moreno Tomasetig, Giorgio Banchig in Darjo Velušček, podžupan občine Tolmin

Razstava je nastala v sodelovanju z zadrugo Most iz Čedada. Na razstavi v Tolminu so predstavljene ilustracije Morena Tomasetiga, slikarja iz Benečije. V časopisu Dom že od leta 2006 likovno opremlja besedilo Zgodovina Nadiških dolin izpod peresa Giorgia Banchiga.
V Tolminskem muzeju so predstavljene originalne ilustracije, ki obiskovalca na zanimiv način opozarjajo na dogodke iz zgodovine Nadiških dolin.

Moreno Tomasetig je bil rojen leta 1959 v belgijskem mestu Ougree. Leta 1973 se je preselil v Videm, kjer je do leta 1979 študiral na videmski grafični šoli INIASA. Pričel je objavljati v časopisu "L'altro Friuli", nadaljeval pa z objavami v časopisih Dom in Emigrant. Prve satirične karikature je objavil leta 1979, prve knjige je ilustriral v začetku 80-ih let 20. stoletja. Ilustriral je stripe, npr. tiste z besedilom Luciana Chiabudinija. Sledili sta ilustraciji knjige »L'ultima valle« avtorja Romana Firmanija in zbirke poezij Rinalda Luščaka. Istočasno je sodeloval še z ekološkim časopisom »Terra nuova«. Med leti 1984 in 2000 je bil razpet med Parizom, Tokiom, Brusljem, Italijo, Dansko, Švedsko in Finsko. V Parizu je imel razstavo risb, vezanih na Gandhijeve citate, v Bruslju pa prvo stripovsko razstavo. Leta 1995 je spoznal ilustratorko Rosanno Nardon, s katero sta razvila mešano tehniko kolaža. Danes živi v dolini Nadiže in sodeluje s časopisoma Dom in Novi Matajur.

Giorgio Banchig je bil rojen leta 1947 v Landarju – Antro, občina Podbonesec – Pulfero.
Publicist, odgovorni urednik Slovita – Informacijskega biltena Slovencev v Italiji in glavni urednik štirinajstdnevnika Dom, preučuje zgodovino in kulturo Nadiških dolin.
Objavil je več knjig in študij ter številne prispevke o zgodovini Benečije v različnih slovenskih in italijanskih knjigah, revijah in časopisih.

Moreno Tomasetig (levo)
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25., 26., 30. in 31. decembra ter 1. in 2. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS