Jakovkna hiša

Podbrdo

Jakovkna hiša

Ob cerkvi sv. Nikolaja sredi starega vaškega jedra Podbrda stoji prenovljena Jakovkna hiša častitljive starosti in pestre preteklosti. V njej se poleg turistične informacijske pisarne za zgornjo Baško grapo nahaja tudi stalna muzejska razstava, ki jo je leta 2008 postavil Tolminski muzej.

Na razstavi v nekdanji izbi, kamri in kuhinji so predstavljena tri prelomna obdobja zgornje Baške grape. Največji prostor prikazuje poselitev tega območja v 13. stoletju kot rezultat obsežne nemške kolonizacije. Manjša kamra ponuja na ogled zanimiva fotografska pričevanja o gradnji Bohinjskega predora in železniške proge, ki je bila dokončana leta 1906 in je močno posegla v tedanje življenje krajev v dolini. V zadnji sobi pa je predstavljen čas med obema vojnama, ko je bila Primorska priključena Kraljevini Italiji in so postali ti kraji močno varovano in utrjeno obmejno območje.

Na razstavi je na ogled tudi več filmov, ki govore o življenju v zgornjem delu Baške grape, s pomočjo računalniške prezentacije pa se lahko popeljemo po Bohinjski progi in si ogledamo fotografije krajev in železniških postaj med Podbrdom in Novo Gorico.

Avtorica razstave: Karla Kofol
Oblikovanje: Ana Hawlina

Informacije in najave obiska izven rednega urnika:

TIC PODBRDO
Podbrdo 18
SI – 5243 Podbrdo
Tel. 05/38 00 485
info.podbrdo@dolina-soce.si

 

TIC TOLMIN
Petra Skalarja 4
SI – 5220 Tolmin
Tel. 05/38 00 480
info.tolmin@dolina-soce.si
http://www.dolina-soce.si

Muzejska razstava
Jakovkna hiša
Podbrdo v času gradnje Bohinjske železnice
Razglednice doline Soče

Objavi svojo spletno razglednico
Odpiralni čas
maj, junij, september – sobote in nedelje
julij, avgust – vsak dan od 10h do 12h
in od 14h do 18h
Facebook
Youtube
RSS