Arheološki muzej

Most na Soči

Del arheološke razstave z razstavljenimi predmeti

Stalna arheološka razstava v pritličju osnovne šole na Mostu na Soči prikazuje zgodovino kraja in arheoloških raziskav, ki tu neprekinjeno potekajo že več kot poldrugo stoletje. Razstava poudarja pomen železnodobne svetolucijske kulture, poimenovane prav po Mostu na Soči (nekdanji Sv. Luciji) kot njenem gospodarskem in kulturnem središču.

Izjemnost posoškega stavbarstva je predstavljana z »in situ« ohranjenimi kamnitimi temelji halštatske hiše in dodano leseno rekonstrukcijo. Hiša je zaradi svoje dolžine poimenovana kar »dolga hiša«, obiskovalcu pa nudi vpogled v prazgodovinsko železnodobno arhitekturo vasi, ki je že kazala nekatere zametke urbanizma.

V neposredni bližini muzeja, v vzhodnem delu naselja, so »in situ« predstavljeni tudi temelji atrijske rimske hiše iz 3. stol. po Kr., izkopani ob raziskavah Goriškega muzeja.

Avtor razstave: Drago Svoljšak
Oblikovanje: Mojca Turk, Polona Zupančič

Dodatno: Čez Most po modrost, kulturnozgodovinska pot po Mostu na Soči

V času koronavirusa
Že več kot sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko je naše gibanje omejeno in ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete, a pri tem upoštevate tukaj navedena priporočila.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Ogled za skupine 10 ali več oseb je mogoč po predhodni najavi na tel. št. 05 381 13 60.
FacebookYoutubeRSS