Trgovina
Knjige
Katalogi
Zvok in slika
Spominki

Zadnji dodani artikli

Logaršče v sencah davnine

"Kdor bo te dni potoval skozi Logaršče, bo opazil le nekaj hiš, malo verjetno pa je, da bo videl tudi kakšnega človeka, saj je veliko domačij zgolj občasno naseljenih ali pa njihovi prebivalci hitijo po delu. Med gozdovi je še najti nekaj polj in travnikov, na katerih se pasejo tako domače kot tudi divje živali.
Ob tem si je danes težko zamisliti povsem drugačne čase, ko je tod mrgolelo ljudi, ko so se po vasi razlegali petje, žvižganje, smeh, izza hišnih vogalov pa so pogledovale skuštrane otroške glave. Pa vendar se je v preteklih stoletjih dogajalo prav to. V družinah je bilo povprečno deset otrok, še ob koncu 19. stoletja pa je vas štela okrog 300 prebivalcev."

Tako nas k listanju in branju knjige povabi avtor Dušan Makuc, ki je več let zavzeto brskal po zgodovini svojega rodnega kraja. Preobrnil je nešteto listov arhivskega gradiva in zapisal vse, kar so mu o minulih časih povedali ljudje, ki so na ta ali oni način povezani z Logarščami. V različnih knjigah je iskal drobce, s katerimi je poskušal zapolniti vrzeli v ljudskem spominu in pojasniti dogodke, znane zgolj iz ustnega izročila ali morda kakšne suhoparne omembe v starih dokumentih. Iz zbranega materiala je nastalo obsežno domoznansko delo o kraju in njegovih prebivalcih. Za vse Logarščane je knjiga nekakšen vodnik po družinski preteklosti, saj se je avtor temeljito posvetil prav vsaki domačiji, tudi tistim, za katerimi so danes ostale le ruševine.

V knjigi je posebno poglavje namenjeno tudi predstavitvi logarškega govora. Nevenka Janež, avtorica tega poglavja, je prav tako domačinka in po logarško govori od ranih let, s svojim jezikoslovnim znanjem pa posebnosti tega krajevnega govora predstavlja tudi širši javnosti.


Izdal in založil Tolminski muzej, 2023

311 barvnih strani, mehka vezava

Jezik: slovenski

Cena: 27.00 €   Naroči

Klanec do doma 2

Knjiga Klanec do doma 2 je zbirka 600 risb kmečkih hiš in 302 z njimi povezanih zgodb, ki nam jo v svoji maniri ponuja avtor Rafael Terpin. Na svojih poteh po Idrijskem, Cerkljanskem, Tolminskem in delu Trnovske in Banjške planote je v beležnice skiciral ali fotografiral, nato pa v ateljeju izrisal slikovite domačije in pokrajino, ki pred našimi očmi izginja. Mnoge hiše, ki so v tehniki risanja z mehkim svinčnikom predstavljene v knjigi, je do danes že preraslo grmovje, druge s težavo kljubujejo času. Knjiga je v bistvu hommage rovtarski krajini in njenim ljudem, ki jih na risbah resda ni, a se njihov trud, vztrajnost in spoštljivost do okolja zrcalijo v vsakem detajlu Terpinovih risb.

Avtor risb in besedil: Rafael Terpin

Izdala in založila Založba Bogataj, Idrija 2021

463 črnobelih strani

Jezik: slovenski

Cena: 39.00 €   Naroči

Tolmin
Kulturno-zgodovinske in naravne značilnosti Tolmina in okolice

Tolmin kot središče po površini tretje največje občine v Sloveniji sicer ni veliko mesto, skriva pa marsikatero zgodovinsko ali naravno znamenitost, ki niti domačinom, ki dnevno hodijo po mestnih ulicah, ni vselej poznana. Zato je vodnik, ki nas s sliko in krajšim zapisom popelje med zanimive stavbe in spomenike v mestu in okolici, dobrodošel priročnik tako za domačine kot tudi obiskovalce Tolmina. Razdeljen je v štiri vsebinske sklope, začenši z zgodovino mesta, kateri sledita najprej sprehod po kulturno-zgodovinski poti po Tolminu in nato še v okolici, za konec pa tudi do naravnih zanimivosti v neposredni okolici mesta.

Avtor besedila: Radovan Lipušček

Izdalo Društvo za ohranjanje in razvoj Tolmina (DOR), Tolmin 2022

80 barvnih strani

Jezik: slovenski

Cena: 13.00 €   Naroči

Naročilo artiklov iz muzejske trgovine
Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra, 24., 25. in 31. decembra ter 1. januarja in ob sobotah in nedeljah v januarju in februarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli 5 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci 4 €
predšolski otroci brezplačno
družine z otroki do 15 let 10 €
invalidne osebe
in spremljevalci brezplačno

skupine
odrasli 6 €
otroci, dijaki, študentje, upokojenci 5 €
invalidne osebe 30 % popust

Tolminski muzej, občasna razstava
individualni ogled brezplačno
voden ogled (vsaj 10 oseb) 3 €

invalidne osebe: 30 % popust

EU kartica ugodnosti za invalide

Celoletna vstopnica za šolarje 10 €
Facebook
Youtube
RSS