Domačija Simona Rutarja

Krn

Domačija Simona Rutarja

Na Mohovi domačiji v vasi Krn nad Kobaridom je svojo rano mladost preživljal zgodovinar, domoznanec, arheolog in geograf  Simon Rutar (1851-1903). Njegova znanstvena in literarna zapuščina je kljub kratkemu življenju ogromna. Bil je namreč pionir slovenskega zgodovinopisja, geografije, arheologije in spomeniškega varstva.

Njegovo temeljno in najodmevnejše delo je nedvomno »Zgodovina Tolminskega«, ki je izšlo leta 1882, v času njegovega službovanja v Splitu. Celotni opus pa obsega še številna druga monografska ter krajšna znanstvena in literarna dela.

Od prvega časopisnega članka, objavljenega v časopisu Soča leta 1875, pa do smrti leta 1903, je namreč izpod njegovega peresa prišlo kar 333 različnih bibliografskih prispevkov, od tega 17 samostojnih knjižnih del. Med objavami prevladujejo prispevki s področja zgodovine, geografije in arheologije, ukvarjal se je tudi s proučevanjem ljudskega izročila, pisal je knjižne ocene ter sodeloval pri izdajah šolskih učbenikov za osnovne in srednje šole.

Prvo spominsko obeležje, spominska plošča, je bilo na njegovem domu postavljeno ob stoletnici rojstva leta 1951, kasneje sta bili pod okriljem muzeja v Tolminu v hiši urejeni še dve manjši spominski razstavi. Leta 2011 je bila muzejska predstavitev bogatega življenja in dela Simona Rutarja postavljena v dveh nadstropnih prostorih bližnjega hleva. Danes je razstava na ogled v prostorih nad sirarno v vasi Krn (Krn 9). Poleg podrobne predstavitve njegove življenjske poti si je na razstavi moč ogledati še številne dokumente iz njegove zapuščine ter več fotografij krajev, v katerih je živel in ustvarjal.

Na kratko je predstavljeno tudi njegovo sodelovanje z dolgoletnim prijateljem Franom Levcem ter s sokrajanom, duhovnikom in pesnikom Simonom Gregorčičem, ki ga je osebno spoznal šele v svojih študentskih letih.

Več o povezavi med Rutarjem in Gregorčičem si lahko preberete tukaj.

Avtorica razstave: Karla Kofol
Oblikovanje: Blaž Jereb, Gaya Cerkno

Informacije:
TOLMINSKI MUZEJ
Mestni trg 4
5220 Tolmin
Tel.: 05 381 13 60
Fax.: 05 381 13 61
E-mail: muzej@tol-muzej.si

Simon Rutar - Zgodovina(r) Tolminskega

Zgodovina Tolminskega

V času koronavirusa
Že več kot sedemdeset let smo z vami, in tudi v času koronavirusa ni nič drugače.

Za vas smo v rubriki Izpostavljeno pripravili izbor vsebin, vezanih na kulturno bogastvo, za katerega skrbimo. Z njimi vam želimo popestriti dneve, ko je naše gibanje omejeno in ostajamo doma.

Lahko pa seveda muzej tudi obiščete, a pri tem upoštevate tukaj navedena navodila.

Ostanite zdravi.
Odpiralni čas
Ključ za ogled razstave je na voljo v vasi Krn pri hiši št. 8. Zaželena je predhodna najava na tel. št. 031 546 382 (ga. Lidija Manfreda)
FacebookYoutubeRSS