Posočje 1945-1947

Predavanje s predstavitvijo knjig

Razstavo Tolminskega muzeja z naslovom Posočje 1945-1947, ki je v muzeju na ogled do konca marca 2018, lepo dopolnjujeta dve knjigi, ki ju bosta na predavanju predstavila avtorja Cvetko Vidmar in Miloš Lozič.

Vidmarjeva knjiga z naslovom Zadnja tuja vojaška okupacija slovenskega ozemlja : Oris zavezniške vojaške uprave v Slovenskem Primorju govori o upravi, ki sta jo po drugi svetovni vojni v Julijski krajini vzpostavili ameriška in angleška vojska. V delu sta na podlagi dostopnih pisnih in arhivskih virov podrobno predstavljeni organiziranost in delovanje zavezniškega upravnega sistema, od lokalne uprave, sodstva, policije, zdravstva in socialnega varstva do šolstva, kulture ter gospodarstva in financ. Za lažje razumevanje razmer, v katerih so se znašli Primorci v obdobju med 12. junijem 1945 in 15. septembrom 1947, je v prvem delu knjige podan še pregled zgodovinskega dogajanja na tem območju od italijanske okupacije dalje, posebej zanimivo pa je tudi poglavje, ki govori o vojaškem in mednarodnem političnem ozadju, ki je privedlo do vzpostavitve zavezniške vojaške uprave Julijske krajine.

Miloš Lozič pa v knjigi Odred jugoslovanske armade v coni A Julijske krajine predstavlja posebno vojaško enoto jugoslovanske vojske, ki je delovala znotraj območja, ki je bilo v letih 1945-1947 pod zavezniškim nadzorom. Kljub močnim pritiskom zavezniških sil se namreč Jugoslavija ni bila pripravljena odreči osvobojenemu ozemlju. Na mirovnih pogajanjih je dosegla, da sme v coni A do dokončne vzpostavitve meje ostati manjša enota jugoslovanske vojske, ki je štela okrog 2000 vojakov in je imela sedež v Opatjem selu na Krasu. Osrednji del knjige temelji na zapisanih spominih štirih vojakov, ki so služili v tej enoti in bili priča razburkanemu in napetemu dogajanju na Primorskem pred dokončno vzpostavitvijo slovenske zahodne meje.

Tolminski muzej
25. januar 2018 ob 18. uri

 

Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1.1., 1.11. in 25.12.
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS