Znak evropske dediščine za cerkvico v Javorci

Slovesna podelitev znaka v Plovdivu v Bolgariji

Župan U. Brežan prejema ZED iz rok namestnice bolgarskega ministra za kulturo A. Gesheve. (arhiv organizatorja)

Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci pri Tolminu je sedaj tudi uradno med 38 velikani evropske dediščine, ki poudarjajo skupne evropske vrednote. V ponedeljek 26. marca 2018 so namreč v bolgarskem Plovdivu, evropski prestolnici kulture leta 2019, slavnostno podelili znak evropske dediščine (ZED) devetim spomeniškim območjem v EU, ki jih je Evropska komisija ob koncu lanskega leta razglasila za prejemnike tega priznanja.

Odločitev Evropske komisije je tako nagrada za opravljeno zahtevno delo pri pripravi nominacije kot tudi spodbuda in obveza za delo v prihodnje, v katerega bodo še naprej najtesneje vpete Občina Tolmin kot lastnica tega kulturnega spomenika, Javni zavod za turizem Dolina Soče in Tolminski muzej, ki skupaj izvajajo aktivnosti za primerno ohranjanje in prezentacijo spomenika.

Spomeniško območje Javorce je kraj evropskega spomina in nadaljnje načrtovane aktivnosti v tem smislu poudarjajo pomen skupnih korenin, skupne preteklosti in skupnih vrednot narodov Evrope s ciljem ohranjati kolektivni spomin o solidarnosti in ustvarjalni volji v časih težkih preizkušenj. Z namenom poudariti evropski pomen in vodilne vrednote, ki jih izraža Javorca, tj. mir, človeško dostojanstvo in enakopravnost skozi spoštovanje različnih kultur, veroizpovedi in narodnosti, bo na spomeniškem območju vsako leto izveden dogodek, namenjen pripadnikom različnih narodov, povezanih z dogodki v Javorci. Poleg tega sporočilnost Javorce vse od 100. obletnice spomenika po Evropi širi razstava Tolminskega muzeja Spominska cerkev Sv. Duha v Javorci – sto let bazilike miru, ki bo letos po Avstriji gostovala še na Hrvaškem in Češkem.

ZED za Javorco je na slovesnosti v Plovdivu prevzel župan Uroš Brežan, ki je ob tej priložnosti povedal: »Naša cerkvica v Javorci je prepoznana kot eden od devetih kulturnih spomenikov, ki se jim letos v evropskem letu kulturne dediščine po eni strani priznava izjemnost in edinstvenost, po drugi pa z vidika vrednot univerzalnost. S podelitvijo znaka evropske dediščine tako stopamo v elitno družino 38 evropskih kulturnih spomenikov, mlade in sveže iniciative, ki nam prinaša nove priložnosti ter prepoznavnost na evropskem in svetovnem nivoju.« Obenem župan Brežan napoveduje še slovesnost ob odkritju znaka v Javorci, ki jo Občina Tolmin pripravlja v mesecu občinskega praznika, in sicer v petek 11. maja ob 17. uri.

Tu si lahko ogledate predstavitveni film o Javorci, ki je bil posnet februarja 2018 in predvajan na slovesni podelitvi ZED v Plovdivu.

Priporočila ob obisku muzeja
V muzeju se trudimo, da vam obisk pri nas ostane v spominu kot prijetno doživetje. Da bo za vse tudi varen, vas prosimo, da spoštujete tukaj navedena priporočila.
Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1. novembra ter ob sobotah, nedeljah in praznikih v decembru in januarju
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
Facebook
Youtube
RSS