Posočje 1945-1947

Propaganda na delu

V Tolminskem muzeju pripravljamo drugo predavanje iz cikla Posočje 1945-1947, ki smo mu nadeli skupen naslov PROPAGANDA NA DELU. Gre za predstavitev dveh na prvi pogled povsem različnih, a v bistvu vendarle povezanih tem, ki ju bosta predstavila avtorja Andrej Ferletic in Matjaž Stibilj.

Andrej Ferletic nam bo v predavanju z naslovom POVOJNI NAPISI NA PRIMORSKEM predstavil problematiko vrednotenja in ohranjanja napisov, ki so se v času po osvoboditvi začeli pojavljati na pročeljih hiš, slavolokih in transparentih. Gre za posebno obliko propagande in prizadevanj za priključitev Primorske Jugoslaviji, ki se je razmahnila zlasti spomladi 1946, ko je kraje v takratnih conah A in B obiskovala medzavezniška razmejitvena komisija. Zaradi same vsebine napisov se odpira vprašanje pomena kot tudi pobude za njihov nastanek, posledično pa tudi vprašanje njihovega vrednotenja in ohranjanja. Odgovor na to vprašanje je večplasten in vsebuje predzgodbo, ki se začenja že desetletja prej.

BRATSTVO NA DELU pa je naslov predavanja Matjaža Stibilja, ki bo predstavil nek drug fenomen povojne Jugoslavije, delovne brigade. Mladinskih delovnih akcij se je v prvih dveh letih po vojni udeležilo na tisoče mladih iz celotne Jugoslavije, pa tudi iz Julijske krajine, ki je takrat še čakala na meddržavno razmejitev. Na sam politični boj za meje mladinske delovne brigade sicer niso imele direktnega vpliva, so pa bile v smislu upravičevanja priključitve Julijske krajine Jugoslaviji posebne pozornosti deležne prav narodnostno mešane brigade iz cone A Julijske krajine, ki so odšle na delo v Jugoslavijo v letu 1946. Bratsvo slovenske in italijanske mladine v teh brigadah je partija izkoristila za širjenje vtisa, da tudi italijansko prebivalstvo podpira priključitev Julijske krajine Jugoslaviji.

Tolminski muzej
12. april 2018 ob 19. uri

Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1.1., 1.11. in 25.12.
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS