Primorski izgnanci in interniranci

Predstavitev knjige

Društvo izgnancev Severno Primorske, ki deluje že več kot dve desetletji, je izdalo brošuro Primorski izgnanci in interniranci. Brošura opisuje izgnanstvo primorskih ljudi od začetka prve svetovne vojne dalje, opis pa dopolnjuje s pomembnimi podatki o nekaterih dogodkih v vojnem času. Društvu in avtorju brošure dr. Cvetku Vidmarju je tako uspelo osvetliti in predvsem ohraniti spomin na nekatera pomembna poglavja naše zgodovine.

V letih 1941-1945 so okupatorji izgnali 63.000 Slovencev, največ v nemška taborišča. 12.000 se jih ni nikoli vrnilo.
Že leta 1952 je Jugoslovansko zvezno ministrstvo za finance naredilo popis zahtevkov odškodnin za prisilno delo v Nemčiji. Zbrali so 5573 zahtevkov. A ta številka ne zajema izgnanih otrok, starejših in tistih, ki za delo niso bili sposobni. V popisu manjkajo tudi podatki za takratni koprski in postojnski okraj, ki sta leta 1952 spadala pod Svobodno tržaško ozemlje. Kolikokrat je torej treba to številko pomnožiti, da bomo prišli do vsaj približnega števila naših izgnancev? To je področje, kjer je še dovolj raziskovalnega dela za naše zgodovinarje, kajti podatki obstajajo!

Društvo izgnancev Severno Primorske iz Nove Gorice, ustanovljeno 9. junija 1991, želi zanamcem ohraniti spomin na te dogodke. Uspeli so posneti več kot 50 enournih pripovedi naših izgnancev, ki so in bodo ostale najbolj verodostojne izpovedi za bodoče rodove.

Brošuro bo v Tolminskem muzeju predstavila Dora Levpušček, predsednica Društva izgnancev Severno Primorske. V pogovoru se ji bosta pridružili nekdanji taboriščnici Ana Kovačič in Albina Šavli.

 

Tolminski muzej
26. 4. 2018 ob 18.00

 

 

 

Odpiralni čas
Tolminski muzej, stalna razstava

torek - petek: 9h - 16h
sobota, nedelja, prazniki: 13h - 17h
ponedeljek zaprto
zaprto tudi 1.1., 1.11. in 25.12.
Vstopnina
Tolminski muzej, stalna razstava

posamezniki
odrasli: 4 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 3 €
predšolski otroci: brezplačno
družine z otroki do 15 let: 7 €
skupine
odrasli, upokojenci: 3 €
otroci, dijaki, študenti: 2 €

Tolminski muzej, občasna razstava
odrasli: 2 €
otroci, dijaki, študenti
in upokojenci: 1 €
FacebookRSS